Sreda, 19.08.2015.

16:25

DS, SDS, DSS: Spremni za vanredne izbore

Već na samu najavu da postoji mogućnost da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, opozicija odgovara da je spremna za izbornu trku.

Izvor: B92

Default images
Foto: Thinkstock

Vanredni ili redovni, za opoziciju vreme je za izbore. Iz Demokratske stranke poručuju da je dobro što premijer razmišlja da podnese ostavku i na taj način izazove vanredne parlamentarne izbore. Najjača opoziciona stranka najavljuje formiranje zajedničkog fronta.

“Mi ćemo svakako na izborima učestvovati i već su postignuti preliminarni dogovori sa pojedinim stranakama sa kojim smo zajednički politički delovali, mi ćemo praviti koaliciju samo sa strankama za koje smo sigurni da neće nakon izbora ulaziti u bilo kakvu koaliciju sa Vučićem i SNS nego koje će zajedno sa nama formirati vladu”, kaže lider DS Bojan Pajtić.

SDS u izbore ulazi svom snagom, bez kalkulacija i potpuno čisto kaže njen predsednik Boris Tadić.

“Moguće je razmišljati o ukrupnjavanju opozicione političke strukture, ali nije neophodno da dođe do objedinjavanja kao što je to bilo 5. oktobra. U svakom slučaju najava izbora otvoriće sve vrste dijaloga političkih stranaka kako nastupiti. Mi želimo da nastupimo samo sa srodnim strankama koji poštuju osnovne vrednosti principe Socijaldemokratske stranke. Takođe, želimo da sarađujemo sa političkim strankama koje podrazumevaju određeni politički moral, koje podrazumevaju određene vrednosti. To su evropske vrednosti i istovremeno želimo da ponudimo alternativu postojećoj ekonomskoj politici”, ističe Tadić.

Na vanrednim izborima 2014. godine, DSS nije prešla cenzus. Posle formiranja Patriotskog bloka predsednica Sanda Rašković Ivić kaže da je desnica i dalje otvorena za formiranje koalicije.

“Još uvek ima mnogo zainteresovanih stranaka i udruženja koja ćemo primiti. Tu je i Srpski otadžbinski front Siniše Kovačevića koji nam se pred odmore priključio, biće još ljudi, biće još udruženja i manjih stranaka. To su uglavnom stranke nacionalne orijetacije, građanske prosvećene desnice i takva udruženja sa kojima ćemo mi verovatno u septembru ili oktobru formirati jednu koordinaciju. Napravićemo koncept tog bloka i izaći na izbore”, smatra Rašković Ivić.

Na opasku premijera Aleksandra Vučića da bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora najviše obradovalo Bojana Pajtića i Sulejmana Ugljanina predsednik Stranke demokratske akcije iz Novog Pazara poručuje da je spreman za proveru volje birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: