Ishrana 1

17.05.2024.

9:20

Ova večera je savršena za prevenciju Alchajmerove bolesti

Ishrana se često dovodi u vezu sa brojnim stanjima organizma i bolestima, međutim, kada se radi o Alchajmerovoj bolesti, još uvek nema mnogo podataka.

Izvor: B92

Ova večera je savršena za prevenciju Alchajmerove bolesti
Yulia Furman/Shutterstock

Podeli:

Poznato je da različite dijete mogu biti i dobre i loše, naročito su korisne kod dijabetesa i bolesti srca, ali se pretpostavlja i da doređena hrana može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.

"Uzroci Alchajmerove bolesti su višestruki faktori, složeni i tek ih treba u potpunosti razumeti", objašnjava neurohirurg dr Džonatan Dž.. Rasouli za Parade. Međutim, dr Rasouli kaže da neka istraživanja ukazuju na vezu između prehrane i prevencije demencije.

"Dobra je ideja razumeti kako hrana, ishrana i fizička aktivnost mogu igrati ulogu u našem riziku od bolesti kao što je Alchajmerova. Ako potencijalno možemo smanjiti rizik od Alchajmera jedući određenu hranu, zašto ne", tvrdi neurohirurg.

Ono što bi možda moglo da pomogne u otklanjanju rizika od ove bolesti je svakako losos, ali i kurkuma i brokoli. Ovakav obrok je inače, sam po sebi, zdrav, međutim dokazano je da je brokoli jako dobar za mozak, dok losos sadrži zdrave omega  masne kiseline.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: