Svet 0

17.05.2024.

23:01

Gomilaju tenkove: Vodi se najžešća borba od početka rata

Izraelske snage sukobile su se u petak sa borcima Hamasa u uskim ulicama Džabalije u severnoj Gazi u nekim od najžešćih borbi otkako su se vratile u to područje pre nedelju dana, dok su na jugu militanti napali tenkove koji su se gomilali oko grada Rafa.

Izvor: Jutarnji.hr

Gomilaju tenkove: Vodi se najžešća borba od početka rata
Shutterstock/LeStudio

Podeli:

Meštani su rekli da su izraelska oklopna vozila stigla do pijace u centru Džabalije, najvećeg od osam izbegličkih kampova u Gazi, i da su buldožeri uništavali kuće i prodavnice dok su probijali.

"Fokus Izraela je sada Džabalija, tenkovi i avioni uništavaju stambena naselja i pijace, prodavnice, restorane, sve. Sve se ovo dešava pred kratkovidim svetom", rekao je Ajman Radžab, koji živi u zapadnom delu Džabalije.

"Neka se svet stidi. U međuvremenu, Amerikanci će nam isporučiti hranu", rekao je za Rojters Radžab, otac četvoro dece, preko komunikacione platforme.

"Ne želimo hranu, želimo da se ovaj rat završi, a onda možemo samostalno da upravljamo svojim životima", dodao je on.

Izrael je saopštio da su njegove snage očistile Džabaliju pre nekoliko meseci u okviru rata izazvanog smrtonosnim napadima Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, ali je prošle nedelje Tel Aviv objavio da se vraća u Džabaliju kako bi sprečio povratak islamističke grupe.

Borbe su se poklopile sa napadom na Rafah na južnoj ivici enklave, blizu granice sa Egiptom, zbog čega su stotine hiljada ljudi istovremeno bežale sa oba kraja teritorije. U petak se nad Rafom mogao videti gust dim.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da su njene trupe ubile više od 60 militanata u proteklih nekoliko dana i otkrile skladište oružja u blizini kompleksa skloništa, kao deo, kako je opisala, "ofanzive na nivou divizije" u Džabaliji.

Po pravilu, divizijska operacija uključuje nekoliko brigada, svaka sa nekoliko hiljada vojnika, što bi je činilo najvećom operacijom rata.

"Čak i sada, vojnici razmenjuju vatru sa terorističkim ćelijama u tom području", saopštila je izraelska vojska i dodala da je centar 7. brigade „koordinirao desetine vazdušnih napada, eliminisao teroriste i uništio terorističku infrastrukturu".

Najmanje 35.303 Palestinca je do sada ubijeno u ratu, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, a humanitarne agencije više puta upozoravaju na rasprostranjenu glad i opasnost od bolesti.

Izraelske snage saopštile su da su pronašle tela tri taoca. Glavni vojni portparol Danijel Hagari rekao je u petak da ih je ubio Hamas na muzičkom festivalu Nova i da su njihova tela odneta u Gazu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: