Ponedeljak, 15.06.2015.

16:22

Orić nepremostiva prepreka Beograda i Sarajeva

Hapšenje Nasera Orića nepremostiva je prepreka između Sarajeva i Beograda.

Izvor: B92

Default images
Foto: ICTY

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zatražio je da se za utorak najavljena poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića odloži.

Zvanično Sarajevo očekivalo je da će u slučaju Orić Srbija ustupiti ovaj predmet Bosni i Hercegovini i da neće tražiti Orićevu ekstradiciju.

„Prema informacijama koje smo diplomatskim kanalima dobili od švicarske strane, Ministarstvo pravde Republike Srbije je 12. juna 2015. godine ipak uputilo švicarskim vlastima zahtev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića“, navodi Izetbegović.

Kako navodi, takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola.

„Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična poseta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi dopriniela ciljevima zbog kojih je planirana“, navodi Bakir Izetbegović.

On ističe da zbog toga zahteva da se planirana poseta odloži i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te do povratka gospodina Orića u Bosnu i Hercegovinu.

Na drugoj strani predsedavajući Predsedništva Mladen Ivanić ne podržava Izetbegovićev potez i navodi da su sada odnosi dve zemlje vraćeni nekoliko koraka unazad.

„Ja ne znam šta je istinski razlog, da li hapšenje Orića. Ako je hapšenje Orića i to ponavljam od zemlje koja tek treba da donese odluku i to ozbiljne zemlje koja sigurno odluku neće donositi na političkim kriterijumima nego na bazi pravnih argumenata“, navodi Ivanić.

Prema njegovim rečima, ne mogu kontroverzne ličnosti biti razloga činiti da odnosi između zemalja uđu u lošu fazu.

„I stepen reakcije iz Sarajeva za taj događaj je apsolutno neprimeren. Od svih političkih ličnosti koje ste imali priliku da vidite. Kad bi ta praksa bila primenjivana u slučaju svakoga čoveka, pojedinca u BiH mi se nikad ne bi makli ni milimetar“, ističe Ivanić.

Zvanični Beograd u narednim danima izneće stav ne samo o Orićevom hapšenju već i o rezoluciji o Srebrenici.

Ministar pravde Nikola Selaković navodi da je u ovom trenutku potrebna hladna glava.

„Dajte hladne glave da u ovom trenutku i kada je reč o ovoj rezoluciji i ovom hapšenju i kada su to i pregovori Beograda i Prištine. Kada nam se sve to svalilo na leđa. Ja vas molim samo za ono što sam rekao budite saveznici svojoj državi“, navodi Selaković.

U međuvremenu oglasio se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik ističe da niko u Republici Srpskoj ne spori da se u Srebrenici dogodio veliki zločin niti opravdava njegove počinioce, ali smatra da se ne smeju prećutati i zaboraviti nevine srpske žrtve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: