Ponedeljak, 02.02.2015.

18:55

"Litvinjenko nije verovao u Putina"

Udovica bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka rekla je da veruje da je njen muž ubijen zato što je verovao da je Vladimir Putin umešan u kriminal.

Izvor: B92

Default images
foto: Beta/AP

Marina Litvinjenko je istakla i da njen suprug nije mislio da je ruski predsednik spreman da se uključi u borbu protiv korupcije u državnim bezbednosnim službama.

Ona je istakla da se Litvinjenko susreo sa Putinom 1998. godine, kada je aktueli lider Rusije bio šef Federalne službe bezbednosti.

Bivši ruski agent je suspendovan i prognan pod optužbama da je davao informacije o planu za ubistvo ruskog milijardera Borisa Berezovskog.

“Aleksandar mi je rekao da njegov sastanak sa Putinom nije bio produktivan i da nije očekivao bilo kakve akcije. Nije verovao Putinu, kao ni njegovim profesionalnim mogućnostima. Putin nikada nije razumeo obaveštajni posao, onako kako ga je Aleksandar razumeo. Aleksandar je sumnjao da je Putin, na poziciji zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga bio uključen u kriminalne radnje“, navela je Litvinjenkova.

Litvinjenko je preminuo u Londonu, od posledica trovanja radioaktivnim polonijumom, nakon susreta sa dvojicom ruskih državljana u jednom hotelu u engleskoj prestonici.

Njegova porodica veruje da je on tada bio agent MI6 i da je njegovo trovanje naređeno iz Kremlja.

Za njegovu smrt osumnjičeni nekadašnji pripadnici KGB Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, ali su oni demantovali spekulacije i i dalje se nalaze u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: