Sreda, 28.08.2013.

15:48

Obavezan pregled budućih ministara

Poslanik DS Srđan Milivojević upitao je danas zašto u predložene izmene zakona o ministarstvima nije uveden obavezan lekarski pregled budućih ministara.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Što nema da su budući ministri obavezni da dostave uverenje o svom telesnom i duhovnom, odnosno psihičkom zdravlju. Obaveza je bila kod Zorana Đinđića da svi ministri prodju odredjene preglede. Za upravljanje motornim vozilom morate da izvadite lekarsko uverenje, a upravljanje državom je mnogo odgovorniji posao", rekao je on tokom skupštinske rasprave.

Milivojević je istakao i da je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u svom ekspozeu naveo da će zastupati politiku koja neće pozivati na štednju i stezanje kaiša gradjana, jer je "životni standard u drastičnom padu", a da je kandidat za ministra finansija Lazar Krstić prvo poručio gradjanima da "probuše mnogo rupa na kaišu".

"Pitam kako će predsednik vlade, sa takvim ekspozeom - sa takvim ministrom finansija koji kaže da ćemo stezati kaiš", upitao je poslanik DS.

Tokom današnje rasprave poslanici opozicije podsetili su da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) 2011. godine skupljala potpise gradjana da se broj ministarstava smanji na 12, a predložene izmene zakona o ministarstvima predvidjaju 18 ministarstva.
Beta
Poslanik opozicione Liberalno demokratske partije Bojan Đurić je kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića navodeći da
predsednik ekonomsku budućnost Srbije zamišlja kao "istureni kontejner za kinesku robu".

Đurić je upitao i da li je ozbiljno predlagati izmene zakona o ministarstvima i onda napuštati raspravu o tome i posetiti Roštiljijadu u Leskovcu, aludirajući na to što je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović u ponedeljak otvorio tu manifestaciju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić je, govoreći o izmenama Zakona o ministarstvima, ocenio da gradjani osećaju da su "svi ovi poduhvati besmisleni i bespredmetni i da se moglo i bez toga".

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić izjavio je danas da bi za ekonomsku stabilnost u Srbiji bilo bolje ne razdvajati Ministarstvo finansija i privrede.
Beta
"Srbija se nalazi u teškoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji i logično je bilo da se ta dva ministarstva spoje. Tako je trebalo da ostane i u budućnosti, jer zamislite hipotetičku situaciju da su ta dva ministra u konfliktu, što nije redak slučaj", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, ta dva resora nisu spojena zbog toga da bi ih vodio Mladjan Dinkić, već da bi se vodila koordinisana politika u te dve oblasti.

"Bojim se da će razdvajanjem ministarstva biti veoma teško napraviti balans neophodan za vodjenje jednog i drugog ministarstva", rekao je Ilić, i dodao da dosadašnji pozitivni pomaci u ekonomskoj politici pokazuju da je odluka da se finansije i privreda objedine u jednom ministarstvu bila opravdana.

On je istakao da se podela tog ministarstva ne može objasniti načelom racionalnosti, koje je apostrofirano u zakonu o ministarstvima.

U Skupštini Srbije u toku je razmatranje amandamana na izmene zakona o ministarstvima kojima se predlaže formiranje 18 umesto osadašnjih 17 ministarstva. Sednici prisutvuje ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, a zasedanje će trajati i posle 18 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: