Ponedeljak, 08.04.2013.

12:43

Godišnjica ubistva Dade Vujasinović

8. aprila 1994. godine u svom stanu u Novom Beogradu ubijena je novinarka Duge Dada Vujasinović. 19 godina kasnije to ubistvo i dalje nije rasvetljeno.

Izvor: B92

Default images

Istražni organi, potpomognuti zaključcima veštaka, dugo su tvrdili da je u pitanju samoubistvo. Petnaest godina, od aprila 1994. do januara 2009, trebalo je za prekvalifikaciju slučaja Dade Vujasinović od samoubistva u ubistvo. Nekoliko istraga pokušalo je da rasvetli kako je stradala ugledna novinarka, ali je svaki od istražnih postupaka obustavljan.

Srpsko tužilaštvo je krajem januara 2009. saopštilo da pokreće pretkrivični postupak za ubistvo Dade Vujasinović izvršeno 8. aprila 1994, u porodičnom stanu u Trećem bulevaru u Novom Beogradu. Republička tužiteljka Zagorka Dolovac više puta je izjavljivala da postoji jaka volja tužilaštva da se to ubistvo reši, ali dan-danas nema većeg napretka.

Radislavka Dada Vujasinović pisala je tekstove o događajima na ratištu i kriminalu u tada visokotiražnom listu "Duga". Njeno ubistvo postalo je metafora za opasnost novinarske profesije i slobodnog istraživačkog novinarstva devedesetih godina, kada su i drugi novinari stradali zbog poštenog i časnog obavljanja svoje profesije.

Pet godina nakon ubistva Dade Vujasinović, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, ubijen je Slavko Ćuruvija. Ispred svoje zgrade u Jagodini 2001. godine ubijen je dopisnik "Novosti" Milan Pantić. Bomba na prozoru stana Dejana Anastasijevića u aprilu 2007. velikom srećom nikoga nije usmrtila.

Krajem januara Vlada Srbije formirala je Komisiju za utvrđivanje istine o ubistvima novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Svakog aprila mediji i novinarska udruženja pokušavaju da isprovociraju nadležne i traže odgovore na pitanja ko je i zašto ubio novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: