Utorak, 21.08.2012.

07:35

Ekvadorci podržali azil za Asanža

Više stotina građana Ekvadora demonstriralo je na ulicama glavnog grada Kita, u znak podrške vlade da dodeli azil osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ovde smo kako bismo podržali pravovremenu i ispravnu odluku da se dodeli azil Džulijanu Asanžu i kako bismo odbacili neprijateljsku reakciju Velike Britanije, donetu u dogovoru sa SAD", rekla je pravnica Beti Vanda, koja je zajedno sa ostalim učesnicima skupa stajala ispred predsedničke palate u Kitu.

Kako je javila agencija Rojters, Ekvador je ogorčen zbog pretnji britanskih vlasti da će ući u njegovu ambasadu u Londonu, gde se skriva Australijanac Asanž, koji je suočen sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dve bivše volonterke "Vikiliksa".

Britanska agencija ocenjuje da iza odluke o dodeljivanju azila Asanžu stoji i igra moći između levičarskog bloka latinoameričkih zemlja, kojem pripada i Ekvador, i SAD.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea nazvao je ranije nepromišljenim pretnje vlasti Velike Britanije da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i iz nje izvesti Asanža.

"Nikada, dok sam ja predsednik, Ekvador neće prihvatiti ovakve pretnje, koje su potpuno vulgarne, nepromišljene i neprihvatljive", izjavio je Korea.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je u četvrtak da Velika Britanija neće dozvoliti da Asanž bezbedno izađe iz zemlje i da je rešena da ga izruči Švedskoj.

Džulijan Asanž se pojavio u nedelju u javnosti prvi put otkad je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da okonča "lov na veštice" protiv sajta "Vikiliks".

Pored toga, Australijanac je u 10-minutnom govoru upozorio da Vašington rizikuje da gurne svet u doba represije novinarstva.

Asanž se krije u ambasadi Ekvadora od 19. juna, kada je zatražio azil te zemlje. Ovaj 41-godišnji Australijanac osumnjičen je u Švedskoj za silovanje i seksualno uznemiravanje u avgustu 2010, a švedska policija ga je u novembru iste godine stavila na međunarodnu poternicu, s namerom da bude dostupan vlastima radi ispitivanja.

Formalno, Švedska nije podigla optužnicu protiv Asanža, mada je on priveden u Londonu u decembru 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: