Sreda, 15.02.2012.

09:36

Propali tenderi za azilante

Ministar Ljajić kaže da će trajno rešenje za azilanet koji su smešteni u Banji Koviljači biti nađeno do juna. Meštani tog grada najavljuju novi protest.

Izvor: Politika

Default images

Situacija u Banji Koviljači, gde se već mesecima nalazi oko hiljadu ilegalnih imigranata, mahom lažnih azilanata, ponovo preti da izmakne kontroli, piše Politika.

Posle incidenta u nedelju, kada su meštanina Gorana Polića napala četvorica imigranata nameravajući, kako se sumnja, da ga opljačkaju, stanovnici ovog mesta najavljuju nove proteste, zahtevajući da azilanti budu izmešteni iz njihovog mesta.

Krajem januara održan je tender za otvaranje novog centra za azil. Javio se samo jedan učesnik iz Loznice i ponudio lokaciju u samom gradu, što je tek oko šest kilometara udaljeno od Banje Koviljače, pa se problem time ne bi rešio i predlog je odbijen, piše Politika i dodaje da je posle toga, organizovan novi tender.

Taj list nezvanično saznajeo da je ponuđena jedna lokacija u Obrenovcu, ali ni taj predlog nije prošao, pre svega zbog nezadovoljstva tamošnjih meštana.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić potvrđuje za Politiku da je prvi tender propao, a da se sada očekuje ishod drugog, za koji veruje da će biti uspešniji.

"Imali smo taj neuspešni tender za privremeni smeštaj azilanata, koji je raspisao Komesarijat za izbeglice kako bi se rasteretio Centar za azil u Banji Koviljači. Želeli smo da pronađemo neko rešenje za smeštaj ovih nevoljnika, sve do otvaranja trajnog centra za azil u nekoj od kasarni. Bila je ponuđena ta lokacija u centru Loznice, ali obavešten sam da uslovi te ponude nisu bili adekvatni", kazao je Ljajić.

"Sad je Komesarijat raspisao novi tender i nadam se da će se javiti zainteresovani, kako bi mogao se pronađe taj privremeni smeštaj. Što se tiče trajnog rešenja, u dogovoru s Komesarijatom rekli smo orijentaciono da bi ta kasarna mogla da bude stavljena u funkciju u junu, ali ne mogu da kažem gde će to da bude", dodao je on.

Inače, kako saznaje Politika, u Banju Koviljaču poslednjih dana opet pristiže sve više ilegalnih imigranata, a primećeno je da ih dovoze čak i vozilima s mađarskim tablicama. Meštani Banje Koviljače najavljuju da su mogući novi protesti, uključujući i obnavljanje bojkota nastave, kao što je to bilo jesenas. Tada deca nisu nedelju dana išla u školu, posle čega je vlada formirala radnu grupu, na čelu s ministrom Ljajićem

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: