Nedelja, 24.04.2011.

00:02

Hrišćanski vernici slave Uskrs

Hrišćanski vernici širom sveta slave Uskrs. Ove godine, najveći hrišćanski praznik istog je dana po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru.

Izvor: B92

Default images

B92 svim vernicima želi srećan Uskrs. Uskrs istovremeno slave i pravoslavci, i katolici, i protestanti, što je, zbog razlika u kalendarima crkava, pre izuzetak nego pravilo.

Proslavljanje Uskrsa počelo je u ponoć kada su u hrišćanskim hramovima služene prve ponoćne vaskršnje liturgije, i mise bdijenja.

U Beogradu, u Sabornoj crkvi liturgiju je služio patrijarh Irinej, a uskršnju poslanicu pročitao je starešina crkve Petar Lukić.

U poslanici se pozebno ukazuje na to da su odnosi između različitih naroda i pojedinaca ugroženi sebičnošću, međusobnim prezirom, nasiljem i mržnjom.

Za vernike katoličke veroispovesti Svečanu misu u beogradskoj crkvi Krista Kralja služio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

On je u uskršnjoj poslanici poručio da je predrasude i loše navike moguće pobediti razgovorom i, pre svega, molitvom, i da je energiju sukoba moguće preobraziti u saradnju.

Praznik obeležen širom Srbije

Uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi, osim velikog broja vernika, prisustvovali su, pored ostalih, i ministri Ivica Dačić i Srđan Srećković, kao i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, dok je predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru. Uskrs je obeležen i u pravoslavnim hramovima širom Srbije.

U Kragujevcu su ambasador Japana Tošio Cunozaki i gradonačelnik Veroljub Stevanović zasadili stablo japanske trešnje, u Kosovskoj Mitrovici građani su posetili crkvu Svetog Save u južnom delu grada, dok su u mnogim mestima organizovana takmičenja za najjača i najlepša uskršnja jaja.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik. Tog dana, prema tradiciji, jaja se boje crvenom i drugim jarkim bojama i poklanjaju prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega rađa život - predstavlja obnavljanja prirode i života.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju Isusa Hrsita.

Uskrs obeležen širom sveta

Uskrs je obeležen širom sveta. U Jerusalimu, uz pisustvo velikog broja hrišćana iz celog sveta, pravoslavci i rimokatolici održali su ceremonije u Crkvi Svetog groba, podignutoj na mestu gde je Isus, po hrišćanskom verovanju razapet, sahranjen i vaskrsnuo.
Uskrs u Jerusalimu (Beta)
Sveštenstvo je u svečanim odorama predvodilo procesije kroz drevno zdanje, gde su službe tako rasporedjene da se izbegne bilo kakav nesporazum ili sukob. Protestanti su održali službe van zidina jerusalimskog starog grada, na mestu gde neki veruju da je Isus za sahranjen.

U Vatikanu, papa Benedikt XVI držao je tradicionalnu Uskršnju misu, na kojoj je poručio da čovečanstvo nije slučajni proizvod evolucije i da je pogrešno verovati da su se "u nekom malom uglu kosmosa slučajno razvile neke vrste živih bića sposobne da razmišljaju i da pokušavaju da racionalno protumače stvaranje", o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

U Rusiji je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u ponoć održao vaskršnju službu u hramu Hrista spasitelja u Moskvi, kojoj su prisustvovali predsednik i premijer Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, dok je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama prisustvovao sa članovima porodice uskršnjoj misi u vašingtonskoj baptističkoj crkvi Šiloh, koju su 1863. godine osnovali oslobođeni robovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: