Četvrtak, 07.04.2011.

18:51

Vojna saradnja Francuske i Srbije

Ministri odbrane Srbije i Francuske, Dragan Šutanovac i Žerar Longe, potpisali u Parizu Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: Tanjug

Default images

Sporazumom je predviđeno unapređenje saradnje ministarstava odbrane dve zemlje u oblasti školovanja, vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje i razmene oficira.

Šutanovac je rekao da je ovo značajan momenat za Srbiju da u okviru partnerstva sa Francuskom istovremeno zaključi i sporazum o pitanjima odbrane, čime se još više učvršćuju tradicionalno dobri odnosi.

Na osnovu sporazuma biće omogućeno da oficiri Vojske Srbije nastave staru tradiciju srpske vojske i školuju se u najprestižnijim vojnim školama, kakva je francuski "Sen Sir", navodi se u saopštenju.

Longe sa saglasio sa ovim stavom i naglasio da i na ovaj način Francuska podržava Srbiju u njenom procesu reformi i evropskih integracija.

Današnji sastanak Šutanovca i Longea održan je u okviru posete predsednika Srbije Borisa Tadića Francuskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Nakon prijema uz najviše vojne počasti koje je svom srpskom kolegi Šutanovcu organizovao ministar Longe, dve delegacije su razgovarale o više značajnih tema.

Sagovornici su se saglasili da je bilateralna vojna saradnja između Srbije i Francuske na veoma visokom nivou, ali da uvek ima uslova za njeno dalje unapređenje.

Šutanovac je upoznao francuskog kolegu sa do sada sprovedenim reformama u sektoru bezbednosti naglašavajući posebno proces profesionalizacije Vojske Srbije, dostizanje standarda modernih evropskih armija, ispunjavanja obaveza iz "Partnerstva za mir" i uključivanje u Zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku EU.

Kako je navedeno, Šutanovac je informisao ministra Longea da se očekuje da Srbija vrlo brzo zaključi dva sporazuma o bezbednosti sa EU, kako bi oficiri, vojnici i policajci iz Srbije mogli da se uključe u civilne i vojne misije Unije.

Ministri su razgovarali i o uključivanju oficira Vojske Srbije u kontingent francuske vojske u misiji EU - "Atalanta", kao i sanitetskog tima u misiju "EUTM" Somalija - Uganda.

Sagovornici su se složili da će time Vojska Srbije pored angažovanja u multinacionalnim operacijama UN biti uključena kao ravnopravni partner u civilne i vojne misije EU i postati partner državama Evrope u obezbeđivanju mira.

Šutanovac i Longe su razgovarali i o vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, posebno o potrebi unapređenja tehničke saradnje i zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: