Petak, 05.11.2010.

05:17

MMF odlazi bez dogovora

Misija MMF-a, koja je u Beogradu boravila dve nedelje, danas završila posetu bez dogovora o šestoj reviziji kreditnog aranžmana.

Izvor: B92, Beta

Default images

Istovremeno, ističe i rok do kog bi vlada trebalo da se izjasni o zahtevima sindikata u vezi sa izmenama Zakona o penzijskom osiguranju.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda je najavila da će izdati zvanično saopštenje o tome zašto nije postignut dogovor o šestoj reviziji kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Rečeno je da će se budući razgovori između MMF-a i Vlade Srbije povodom tog aranžmana obavljati između predstavnika u Vašingtonu i onih u Beogradu, a posrednik u toj komunikacije biće stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik. Najvažnije teme u razgovorima Misije MMF-a i Vlade Srbije bile su rebalans ovogodišnjeg budžeta i predlog budžeta za 2011. godinu.

Zahtev MMF-a je i da se do kraja ove godine usvoje izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje su iz skupštinske procedure
povučene posle dolaska Misije MMF-a u Beograd.

Povlačenje tog zakona zahtevali su sindikati, koji su najavili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni, nastaviti prikupljanje potpisa za smenu vlade.

Zahtevi sindikata su razmatrani i u sedištu Misije – u Vašingtonu, a za sada nije poznat njen stav.

Ipak, prema saznanjima potpredsednika vlade Jovana Krkobabića, MMF nije promenio stav u vezi sa tim Zakonom. Krkobabić je rekao da je do sada potvrđen dogovor da najniža penzija ne može biti ispod 27 odsto prosečne zarade.

On je najavio mogućnost dogovora o pomeranju granice za odlazak žena u penziju za po četiri meseca počev od 2014, umesto od 2011.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže za B92 da je i sama zatečena onim što je rekao potpredsednik vlade, kao i da su sindikati očekivali znatno povoljniji rezultat, prema onome što je govorio premijer.

"Dakle, naš dogovor, koji smo postigli kasno sinoć, da sačekamo danas poziv premijera na razgovor, jer mislim da je osnovni pregovarački red da se takvi stavovi, koje smo čuli preko medija, iznesu direktno i drugoj pregovaračkoj strani", kaže ona.

"Posle toga održaćemo sastanak, ali u svakom slučaju raspoloženje je da nastavimo sa dinamikom događaja koju smo prethodnih dana najavljivali", dodaje ona.

To znači, objašnjava Savićeva, da će sindikati započeti prikupljanje potpisa za smenu vlade.

"Čekaćemo do kraja dana, odmah posle sastanka sa premijerom, do koga će nadam se doći, održaćemo sastanak i imaćete informaciju", zaključila je ona. Podsetimo, zbog pritiska sindikata Vlada je povukla iz skupštinske procedure sporne izmene zakona o penzijama, ali je rekla i da ih ubrzo, nepromenjene, vraća. Zbog toga su otpočeli pregovori vlade i predstavnika sindikata, koji su najpre završeni neuspehom, a potom i nastavljeni na inicijativu vlade. Na poslednjem sastanku sindikati su dali rok vladi od dva dana da ispuni deo njihovih zahteva. U suprotnom, kako su najavili sindikalni predstavnici, započeće ranije odloženu akciju prikupljanja potpisa za smenjivanje vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: