Četvrtak, 18.12.2008.

02:51

Anketiranje zaposlenih u Zastavi

U kragujevačkoj Zastavi predstavljen je program anketiranja 2.800 radnika kragujevačke kompanije, na osnovu čega će biti odlučeno ko ostaje u fabrici.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Projekat je predstavio predsednik kompanije “Fijat automobili Srbija” Đovani de Filipis, a sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su predstavnici poslovodstva, sindikata i Ministarstva ekonomije.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić očekuje da će intervjui sa zaposlenima trajati oko 40 dana posle čega će prvih hiljadu radnika preći u novu kompaniju "Fijat automobili Srbija".

Nakon sprovedenog testiranja u novoformiranju fabriku biće preuzeto prvih 1.000 radnika, rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, testiranje će se obaviti u grupama od 23 do 30 radnika i pojedinačni jednočasovni razgovori sa svakim od oko 1.800 zaposlenih koliko ih je ostalo nakon sprovođenja socijalnog programa.

Ćirić je kazao da je Fijat ozbiljno pristupio tom poslu i da proces primene ugovornih odredaba između Fijata i država Srbije teče nesmetano uprkos finansijskoj krizi čije su posledice najuočiljive upravo u automobilskoj industriji.

Ćirić je rekao da Fijat razmatra mogućnost da u Srbiji locira fabrike koje mogu da proizvode određene komponente, pa i proizvodnju motora ali da je o tome još rano govoriti.

Ocenivši da usled svetske automobilske krize veliki automobili beleže pad prodaje, a da se pokazuje potreba za malolitražnim štedljivim i ekonomičnim automobilima, on je kazao da će se "upravo takav automobil proizvoditi u Kragujevcu u 2010. godini".

Do tada, dodao je, u kragujevačkoj fabrici će se proizvoditi "punto".

Da bi nastavili rad i u novoformiranoj kompaniji, 2.800 Zastavinih radnika moraće da zadovolje kriterijume Fijata kroz intervjue sa stručnjacima kompanije koja je angažovana da te poslove obavi.

Anketiranje radnika će se sprovoditi grupno i pojedinačno, a testiraće se motorika, dok će visokoškolski kadar morati da položi testove inteligencije.

Anketiranje zaposlenih odvijaće se u sveže renoviranim kancelarijama po Fijatovim standardima.

“Već smo imali isklustva sa ovom kompanijom koja je predstavila program selekcije u našem pogonu u Napulju i isti sistem i proceduru za odabir radnika koristićemo i u Zastavi. To su metode koje koristimo u svim našim fabrikama širom sveta”, kaže Renco Montanjani, član Fijatovog stručnog tima.

Sindikalni lideri nisu imali primedbi na program anketiranja koji će se sprovoditi .

Prema rečima direktora Zastave Zorana Radojevića zaposleni u toj kompaniji koristiće kolektivni godišnji odmor od 28. decembra do 20 januara, a u međuvremenu će dobiti obaveštenja o vremenu i datumu kada treba da se pojave pred komisijom za anketiranje.

"Fijat" i u Rakovici?

"Fijat grupa" zainteresovana je za kupovinu fabrike "21. maj Beograd" (DMB iz Rakovice), pišu "Večernje novosti".

Plan je da se u pogonima te firme proizvode motori za nove automobile koji će silaziti sa montažnih traka društva "Fijat automobili Srbija".

Stručnjaci italijanskog automobilskog giganta već razmatraju tehničko-tehnološke, kadrovske i druge potencijale te fabrike - na sličan način na koji su to radili u "Zastavi" pre potpisivanja memoranduma o saradnji, piše list.

Pred konačno potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju sa državom Srbijom u "Zastavu", "Fijat" je insistirao da se stvore svi uslovi i za rad najvećih svojih komponentaša.

Već je izvesno da će u fabrici "Mehanička obrada" biti smešteno pet komponentaša, a preostalih deset će svoje pogone graditi u industrijskoj zoni "Korman polje".

Po prvom planu, motori za automobile koji će se proizvoditi u Kragujevcu trebalo je da stižu iz Italije, ali s obzirom na to da su prvi projektovani kapaciteti sa 150.000 narasli na 300.000, računica je pokazala da bi rentabilnije bilo da se proizvode u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: