Sreda, 31.07.2002.

09:09

Garancije za Vojvodinu?

Izvor: B92

Default images

Predsednistvo Vojvodjanskog saveza najavilo je da ce se predstavnici Pokrajine povuci iz Komisije za izradu ustavne povelje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore ukoliko ne budu prihvacene minimalne garacije za autonomiju Vojvodine, izvestava dopisnik Radija B92 Larisa Inic. Vojvodjanski savet je u utorak uvece podrzao predlog lidera Reformista Vojvodine Miodraga Isakova da u preambulu Ustavne povelje obavezno bude uneseno da Srbija ulazi u zajednicu s Crnom Gorom zajedno sa autonomnim pokrajinama Vojvodinom i Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim konstitutivnim delovima, ciji je polozaj definisan Ustavom Srbije i sopstvenim konstitutivnim aktom. Predsednik Unije socijalista Vojvodine Zivan Berisavljevic rekao je da je Isakov ovlascen da u slucaju odbijanja zahteva napusti sednicu Potkomisije. "To je onaj minimum koji mora da udje u Preambulu. Sem toga, u odgovarajucim delovima mora jasno biti osigurani pravo i obaveza te zajednice da postuje prava svih manjinskih zajednica koje zive u njoj i mora biti osigurano samosvojno ucesce Vojvodine u nacinu parlamentarnog ucesca u toj zajednici u sastavu delegacije Srbije", kaze Berisavljevic.

Savez 19 stranaka, pokreta i nevladinih organizacija iz Vojvodine podrzao je i pismo koje su Vojvodjanski pokret i Unija socijalista Vojvodine uputili Evropskoj uniji. Berisavljevic je rekao da nije rec o zahtevima za garancije, vec da se EU s punim razumevanjem odredi prema interesima Vojvodine. "S punim razumevanjima da se odrede i prema nasim interesima i pomognu da se veliko demokratsko pitanje, kakvo je pitanje osiguravanja pune autonomije Vojvodine, ugradi vec u Povelju kao prvi nov konstitutivan akt kojim se raskida s milosevicevskom fazom nase istorije", dodaje Berisavljevic. Na pitanje da li ce uputstva Vojvodjanskog saveza slediti i predstavnik Saveza vojvodjanskih Madjara u Potkomisiji, posto u utorak uvece nije bilo predstavnika najjace parlamentarne stranke vojvodjanskih Madjara, u Vojvodjanskom savezu kazu da je strategija Saveza obavezujuca za sve clanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: