Petak, 28.09.2007.

09:32

EU: Naknada za kašnjenje vozova

Evropski parlament usvojio zakon kojim je predviđeno da od 2009. putnici dobiju pravo na novčanu nadoknadu za kašnjenje vozova.

Izvor: Tanjug

Default images

Cilj te odluke je poboljšanje rada brze železnice, koja pokušava da konkuriše cenom i kvalitetom evropskim avioprevoznicima. Predlog o zaštiti prava putnika upućen je Evropskom parlamentu u sklopu "železničkog paketa", koji je parlament odobrio posle dugogodišnjih mukotrpnih pregovora među članicama EU.

U sklopu "železničkog paketa" predloženo je i da se najtraženije međunarodne pruge ponude od 2010. godine konkurentskim kompanijama iz svih evropskih država, a ne samo kompanijama iz države kroz čiju teritoriju put prolazi.

Predlog o pravima putnika trebalo je da se odnosi isključivo na međunarodna putovanja, ali članovi parlamenta su preneli delove tog predloga i na domaća putovanja.

Novčana nadoknada za kašnjenje zbog pogranične kontrole iznosiće od 25 odsto vrednosti karte za jedan sat kašnjenja, a za dva sata polovinu.

Železničke kompanije su u obavezi da učine sve što mogu kako bi izašle u susret invalidima i starijim ljudima. Pravo na unošenje bicikla u železnicu trebalo bi da bude ostvareno u narednih 15 godina jer iziskuje značajnija ulaganja.

Inače, predlogu o liberalizaciji domaćih linija najžustrije su se suprotstavile države u kojima dominiraju državne kompanije, poput Francuske, Belgije i Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: