Ponedeljak, 23.12.2013.

17:16

Vučenić:Verica je prezirala ulizice

Novinarki Danici Vučenić danas je u Beogradu uručena nagrada "Verica Barać" za lični doprinos borbi protiv korupcije.

Izvor: B92, Beta

Default images

Tu nagradu treći put dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

"Malo je reći da sam bila iznenađena kada sam saznala da sam dobitnica nagrade. Imama pomešana osećanja - sa njom, Vericom Barać, sam razgovarala, žalila joj se. Nekako nije pravedno da nje više nema, a da ja primam nagradu koja se po njoj zove", rekla je Danica Vučenić, novinarka Radio-televizije Vojvodine, primajući nagradu na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije.

Vučinićeva je navela da je dugogodišnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, koja je umrla 2012. godine, "prezirala novinare koji su ulizice, slabići i kukavice" i naglasila da je većina novinara u Srbiji izgubila motivaciju, energiju i nadu da može stvari da promeni nabolje.

"U prirodi vlasti je da kontrološe, ali nije u prirodi novinara da budu kontrolisani, da podležu autocenzuri. Deo sam 'hora' koji ponavlja da je profesija dotakla dno dna... i ono što bih poželela u novoj godini je da budemo hrabri, oštri, sumnjičavi i profesionalni, bar polovina onoga koliko je Verica Barać to bila", istakla je Danica Vučenić.

Danica Vučenić je poznata novinarka, koja je godinama radila na B92 vodeći i uređujući emisiju "Kažiprst", a poslednje dve godine radi na Radio-televiziji Vojvodine. Dobitnica je više nagrada i priznanja za dostignuća u novinarskoj profesiji.

Odluku o dodeli nagrade "Verica Barać" doneo je žiri u kojem su bili Aleksandra Smiljanić, Leposava Karamarković, Ljiljana Smajlović, Ratko Božović, Dejan Mijač, Dušan Slijepčević i Miroslav Milićević. Oni su u obrazloženju istakli da je Danica Vučinić "pristrasna prema novinarstvu, a ne političkoj ideologiji".

Jedan od članova žirija i potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević čestitao je ovogodišnjem laureatu i dodao da je Savet, od osnivanja 2001. godine, podneo 30 izveštaja i 31 inicijativu ukazujući na korupciju, a da prethodne vlade na većinu nisu ni odgovorile.

"Ove godine smo podneli čak pet izveštaja, među kojima i o Vršačkim vinogradima i Beopetrolu", rekao je Milićević i ukazao na to da je sa sadašnjom vladom saradnja bolja i da je održano više sastanaka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da bi istraživačko novinarstvo i nezavisni mediji treblo da budu "brana korupciji". Rekao je da je u poslednjih godinu dana postignut "vidan napredak" u borbi protiv korupcije, ali i da ima još mnogo posla.

"Potrebno je da slučajevi korupcije siđu s naslovnih strana i uđu u sudove - potrebne su presude", rekao je Davenport.

"Srbija mora da donese zakone koji štite uzbunjivače. Novinari su ključ za uspešanu borbu protiv korupcije, ali bez zakona ne možemo adekvatno štititi novinare i njihove izvore, bez kojih nema kontrole vlasti", rekao je Davenport.

Govoreći o laureatkinji, Davenport je istakao da je "Danica Vučenić novinar koji svog sagovornika izuva" i u šali dodao da je "i sam bio žrtva njenog intervjua".

Svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije prisustvovali su novinari i kolege nagrađene novinarke, pomoćnik ministra kulture i informisanja Saša Mirković, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, državni sekretar MUP-a Srbije Vladimir Božović, predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Nagrada za lični doprinos borbi protiv korupcije se dodeljuje od 2011. godine, a od 2012. nosi ime "Verica Barać". Prethodni dobitnici su poverenik za informacije od javnog značaj Rodoljub Šabić, sociolog Zagorka Golubović i urednik internet portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: