Subota, 15.11.2014.

12:15

Šešelj: Da vam podnesem izveštaj...

Prvi miting SRS posle povratka Vojislava Šešelja iz Haga okupio je nekoliko hiljada ljudi, kojima je lider stranke rekao da će razbiti Haški tribunal.

Izvor: B92, Beta

Default images

“Kao što sam obećao pre 12 godina, rasturiću Haški tribunal. Sada sam došao da vam podnesem izveštaj, Ostavio sam tamo ranjenu zver da krvari, ali su tamo i dalje naši sužnji i sudi im se zato što su Srbi“, naveo je Šešelj, a prenosi “Blic“.

On je, međutim, podsetio da taj tribunal sudi samo Srbima koji dobijaju višegodišnje kazne zatvora, dok muslimane, Albance i Hrvate pušta na slobodu.

"Sheveningen je mesto velike patnje i u njemu je ono najbolje što je srpski narod imao 90-tih", rekao je Šešelj, koji je u sredu iz Haškog tribunala nakon nešto više od 11 godina pušten na privremenu slobodu.

Šešelj je izjavio da su njegovi nekadašnji najbliži saradnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić "izdali Srbiju" zbog vlasti i ogromnog novca i da je došlo vreme da narodu polože račune.

"Kako kaže Njegoš, poturci se plahi i lakomi. Bili su plahi da što pre dođu na vlast i bili su lakomi na ogroman novac, i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, i zato su izdali, ali došlo je vreme da polože račune pred srpskim narodom", rekao je Šešelj na mitingu SRS na beogradskom Trgu Republike, pred nekoliko hiljada okupljenih.
foto: Tanjug
Šešelj je istakao da su vlast i njena politika naopako nasađeni i da je Srbiji neophodna nova ekonomska politika, savezništvo s Rusijom i okretanje Istoku.

"Nećemo čekati ceo mandat, izbori će biti sledeće godine. Porazićemo vlast nacionalnim, ekonomskim i socijalnim argumentima", rekao je Šešelj.

Miting Srpske radikalne stranke završen je obraćanjem Šešelja koji je pozvao na konsolidaciju i jačanje te stranke kako bi se, kako je rekao, novim ekonomskim i socijalnim programom na sledećim izborima osvojila vlast. Prema njegovim rečima, narednih dana i meseci funkcioneri te stranke obilaziće mesne i opštinske odbore s namerom da povrate razočarano članstvo, da steknu novo članstsvo među omladinom, te da okupe sve srpske patriote i da se na sledećim izborima "narodnom voljom obračunamo sa evrounijatima".

"Moramo imati jasan pravac hoćemo li na Zapad ili na Istok", rekao je Šešelj i dodao da su zapadne zemlje više puta bombardovale i izvršile genocid nad srpskim stanovništvom, dok je Istok samo pomagao Srbiji i njenom narodu.

Zato, dodao je, SRS želi da se što pre integriše sa Rusijom i njenim saveznicima, a nećemo u EU, ali ni sukob sa njom.

"Hoćemo ekonomsku saradnju na ravnopravnim osnovama a ne da nas ponižavaju", rekao je lider SRS.
foto: Tanjug
Prema Šeljevim rečima, od obećanja se ne živi i Srbiji je potrebna nova ekonomska politika.

"Granice su nam otvorene za robu sa Zapada, a to guši našu privredu i seljake. Moramo da srušimo uvoznički lobi, da carinama zaštitimo našu robu i da širom otvorimo vrata Rusiji i da tamo izvozimo", kazao je Šešelj uveren da će novi izbori biti održani već sledeće godine.
Foto: B92, Nenad Nešiæ
Šešelj je kritikovao aktuelnu vlast za koju kaže da ponižava Srbiju i da "ima slugeranski odnos" prema zapadnim silama.

On je premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića nazvao "novopečenim evrounijatama" i optužio ih da "glume privrženost Rusiji", a da s druge strane žure u Evropsku uniju.

"Niko ko srpskom narodu želi dobro ne želi u Evropsku uniju jer tamo su naši neprijatelji. Od 28 članica 23 su priznale nezavisnost Kosovo i Metohiju", kazao Šešelj.
foto: Tanjug
Lider radikala je rekao da su se u Srbiji od 2000-te godine smenjivale loše vlade, a da je aktuelna najgora iako je čine "naši dojučerašnji najbliži saradnici i saborci".

"To je ona rana koja teško boli. Oni koji su bili u prvim redovima borbe za srpstvo i veliku Srbiju sada se najviše dodvoravaju Amerikancima i ostalim zapadnjacima", rekao je Šešelj koji smatra da je došlo vreme da Vučić i Nikolić "polože račune pred srpskim narodom".

Posebno im je zamerio što sada sprovode mere štednje koje nisu najavljivali u predizbornoj kampanji.
Foto: B92
Skupu se prethodno obratio zamenik predsednika SRS-a Nemanja Šarović rekavši da je vlast pokušala da onemogući današnji skup na centralnom gradskom trgu.

On je pozdravio prisutne predstavnike i pristalice radikala sa Kosova i Metohije, svih krajeva Srbije i Republike Srpske naglasio da su oni dugo čekali da vide kako će izgledati povratak Šešelja.

Nakon skupa radikali su predvođeni Šešeljom prošetali centralnim gradskim ulicama.
foto: Tanjug
Na centralnom gradskom trgu, radikali uz prepoznatljiv kolorit, mnogi sa majicama sa likom lidera SRS, i uz krajiške pesme koje se čuju sa razglasa, a kako je organizator najavio da će pored Šešelja govornik će biti i potpredsednik stranke Nemanja Šarović.

Skup na Trgu Republike obezbeđuju pripadnici policije, a deo njih nalazi se i ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Skup obezbeđuje i hiljadu pripadnika SRS-a, a iz te stranke kažu da je okupljanje uredno prijavljeno policiji.

Šarović je ranije izjavio da radikali ne očekuju incidente, ali su ipak zakupili dežurstva dve ekipe Hitne pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

615 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: