Utorak, 11.12.2007.

15:30

"Južni potok" prolazi kroz Srbiju

Nacrt sporazuma vlada Rusije i Srbije podrazumeva da deo gasovoda Južni potok prođe preko Srbije, kaže Aleksandar Popović.

Izvor: B92

Default images

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev uručio je ministru za rudarstvo i energetiku Aleksandru Popoviću Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede. Sporazumom će se regulisati izgradnja kraka gasovoda Južni potok kroz Srbiju i predstavlja produžetak Memoranduma o izgradnji tog gasovoda iz decembra prošle dodine.

Ratifikovanjem i primenom tog sporazuma Srbija bi prema prečima ministra rudarstva i energerike Aleksandra Popovića postala energetski lider u regionu, jer bi izgradnja gasovoda Srbiji donela velike prihode i doprinela razvitku industrije i otvaranju novih radnih mesta.

"Sama činjenica da bi jedan krak magistralnog gasovoda 'Južni potok' išao kroz Srbiju bi obezbedio s jedne strane velike prihode od tranzita, a sa druge strane dugoročno i obezbedio energetsku bezbednost Srbije, ne samo što se tiče gasa, već i električne energije. Srbija bi zahvaljujući skladištima postala regionalno značajan igrač u pogledu snandbevanja gasom", kazao je ministar Popović.

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev izjavio je da će Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede biti veoma značajan za razvitak odnosa između Srbije i Ruske federacije i da će stupanjem Sporazuma na snagu Srbija iz kategorije potrošača preći u kategoriju distributera gasa.

"Ovo je po mom mišljenju primer obostrane koristi. Realizacija projekata i planova koje smo stvorili doneće ogromnu korist i vama i nama i našim ukupnim odnosima", rekao je Aleksejev.

Ministar Popović je najavio da će predložiti formiranje radne grupe koju će činiti predsednik vlade, potpredsednik i resorni ministri koji bi trebalo da prouče nacrt sporazuma i da bi nakon toga Sporazum trebalo da bude ratifikovan.

Podsećamo da je juče tokom posete Mađarskoj ruski premijer Viktor Zubkov u razgovoru sa mađarskim kolegom Ferencom Đurčanjem rekao da će „Južni potok“ obavezno dotaći Mađarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: