Ponedeljak, 11.12.2017.

11:11

Putin naredio povlačenje trupa iz Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je povlačenje ruskih trupa iz Sirije tokom iznenadne posete bazi Hmejmim, javlja Sputnjik.

Izvor: B92, Tanjug

Putin naredio povlačenje trupa iz Sirije
Tanjug, arhiva

Putinu je ovo prva poseta od uspostavljanja baze u Latakiji, a njegova naredba je neočekivana, iako je još 2016. najavljeno da su trupe u Hmejmimu "obavile posao" i da bi trebalo da se uskoro povuku.

Putina je na vojnom aerodromu dočekao predsednik Sirije Bašar Asad u pratnji ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua. Putin je vojnicima rekao da se "Rusija iz Sirije vraća sa pobedom".

“Naređujem ministru odbrane, načelniku Generalštaba, da započne povlačenje ruske grupe u baze njihovog stalnog raspoređivanja“, rekao je Putin obraćajući se vojsci.

Predsednik je naglasio da su ruske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom porazile najefikasniju grupu međunarodnih terorista u Siriji.

“Za dve godine Oružane snage Rusije su zajedno sa sirijskom vojskom pobedile najefikasniju grupu međunarodnih terorista. S tim u vezi doneta je odluka: značajan deo ruskog vojnog kontingenta u Siriji vraća se kući, u Rusiju“, izjavio je vrhovni komandant. Rusija je spremna da zada novi udarac teroristima ukoliko opet pokušaju da naruše mir u Siriji, kazao je još Putin. "Ukoliko teroristi ponovo podignu svoje glave, napašćemo ih na način koji do sada nisu videli. Nikada nećemo zaboraviti poginule i gubitke pretrpljene u borbi protiv terorizma u Siriji i Rusiji", rekao je ruski predsednik, prenosi Tass.

Međutim, istakao je on, ti gubici neće naterati Rusiju da digne ruke i povuče se jer to nije njena nacionalna karakteristika. "Naprotiv, to sećanje će nam dati dodatnu snagu da se to apsolutrno zlo - međunarodni terorizam iskoreni", rekao je Putin.

U martu 2016. godine Putin je doneo odluku o povlačenju većeg dela ruske vazduhoplovne grupe u vezi sa uspešnom realizacijom zadataka. Pritom Rusija nije odustala od svoje obaveze snabdevanja oružjem i vojnom opremom sirijske vlade i obučavanja vojnih stručnjaka. Vazdušna baza Hmejmim i logistički centar mornarice u Tartusu još funkcionišu. Osim toga, u Siriji radi i Ruski centar za pomirenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: