Ponedeljak, 11.06.2012.

15:05

File: Ključni odnosi sa Prištinom

Evropski komesar Štefan File, koji je u Beograd stigao na inauguraciju Tomislava Nikolića, izjavio da EU ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu ka EU.

Izvor: B92, Beta

Default images

Međutim, dodao je on, ključni prioritet na tom putu biće "vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom".

File, prvi visoki zvaničnik EU koji je razgovarao s predsednikom Srbije od njegovog izbora na tu funkciju, rekao je novinarima da u kriterijumima postoji "jasnost, transparentnost i predvidljivost šta se očekuje od Srbije za početak pregovora".

On je, međutim, istakao da su među poznatim uslovima i oni koji se odnose na paralelne institucije na severu Kosova.

"Budući da je Srbija sada kandidat za EU, treba da transparentno i jasno stavimo do znanja šta se od nje očekuje", rekao je File, posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, povodom čije je inauguracije došao u Beograd.

File je kazao da postoji ambicija da Srbija otpočne pregovore sa EU do kraja godine, ali da zbog toga "ne možemo gubiti ni časa ni dana" i ponovio da što pre treba formirati novu vladu.

On je podsetio da je Savet EU jasno ukazao na pet konkretnih tačaka koje Srbija treba da ispuni i da "niko ne može da ima tumačenje koje je drugačije". Prema njegovim rečima, druga stvar je očekivanaje da se nastavi reformiski proces i da se pozitivno odgovori na započete reforme.

"Potrebno je uložiti nove napore da bi se obezbedila potpuna reforma pravosuđa, nastavak borbe proptiv korupcije, razvoj institucije ombudsmana i poslovno okruženje", rekao je File i istakao da EU očekuje od Srbije da igra važnu ulogu u regionalnoj saradnji i predvodi proces pomirenja u regionu.

Komesar za proširenje EU je naveo da je došao na inauguraciji i da da podršku Srbiji da ostane na putu ka EU, jer kako je naglasio, imamo zajednički san da vidimo Srbiju u Evropi.

Nikolić je, pozdravljajući Filea kao "osvedočenog prijatelja Srbije", rekao da je komesar za proširenje čovek koji je ukazivao pažnju i SNS, dok je ta stranka bila u opoziciji i dodao da "nikada nije bio ni na jednoj političkoj strani, nije se mešao u to ko će biti u Vladi Srbije".

On je naglasio Fileovu posvećenost cilju Srbije da postane članica EU. Nikolić je rekao da je sa Fileom razgovarao o putu kojim se Srbija kretala do statusa kandidata, kao i onome šta je sve dovodilo do zastoja, ali i do ubrzavanja procesa, pregovorima Beograda i Prištine, kao i predstojećoj poseti Briselu.

Na pitanje da li je u razgovorima bilo reči o tome da je Kosovo uslov za dalji napredak Srbije ka EU, Nikolić je rekao da nije čuo taj uslov od Filea i dodao: "Da sam čuo, ja bih vam rekao".

"Govorili smo o procesu pregovora Beograda i Prištine, koji treba da nas dovedu u situaciju da taj problem rešimo", rekao je Nikolić. Naglasio je da još: "Pregovorima treba rešiti pitanja na način prihvatljiv za strane koje pregovaraju".

Komesar za proširenje se, posle sastanka s Nikolićem, sastao i s doskorašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u sedištu Demoratske stranke, čiji je Tadić predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: