Petak, 08.05.2009.

13:23

Glavaš pobegao u Hercegovinu

Branimir Glavaš najverovatnije je utočište od zatvorske kazne za ratni zločin potražio u Hercegovini i to novim državljanstvom BiH, prenose hrvatski mediji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Kako prenose hrvatski mediji osuđeni Branimir Glavaš navodno je tokom dana prešao granicu i boravio u Ljubuškom. Hrvatska televizija tvrdi da on pokušava da dobije bosansko državljanstvo kako bi onemogućio izručenje Hrvatskoj, Večernji list navodi da je već dobio pasoš BiH. Prema navodima očevidaca Glavaš je viđen u Tomislavgradu i u obližnjem selu Grabovići.

Glavaš je pre bekstva snimio izjavu u kojoj optužuje Vladu Hrvatske da je od sudije Željka Horvatovića zahtevala da ga osudi na višegodišnju zatvorsku kaznu, a premijera Ivu Sanadera da je doveo do, kako kaže, pravosudne farse i političke presude.



Video poruka Branimira Glavaša, pre izricanja presude

Branimir Glavaš osuđen je u Županijskom sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš-Magdić na sedam, a ostala trojica optuženih Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, osuđeni su na po pet godina. Glavaš nije prisustvovao izricanju presude.

Zbog likvidacije srpskih civila u Osijeku, sudsko veće zagrebačkog Županijskog suda proglasilo je Glavaša krivim po komandnoj odgovornosti u oba sudska slučaja koji su protiv njega vođeni, pa je u jednom dobio pet, a u drugom osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Glavašu se sudilo za slučaj "garaža", zato što je naredio hapšenje, mučenje pet civila i likvidaciju nekoliko civila srpske nacionalnosti, kao i ubistvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića, koji su ubijeni u garaži.

U drugom slučaju, nazvanom "selotejp", prema Glavaševoj naredbi, po Osijeku su hapsili Srbe, a zatim su ih odvodili na obalu reke Drave, gde su likvidirani i bačeni u reku.

Svi leševi pronađeni su zavezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

O slučaju Glavaš u Hrvatskoj je bilo dosta polemike, suđenje je trajalo čak četiri godine, a prošle godine je novo suđenje počelo iz početka.

Tokom suđenja Glavaš, koji je bio i poslanik, pozivao se na imunitet i branio se sa slobode.

U jednom trenutku je Glavaš štrajkovao i glađu da bi izbegao ostanak u pritvoru.

Ceo postupak inicirao je novinar Drago Hedl, koji je pronašao i kasnijeg krunskog svedoka, bivšeg hrvatskog vojnika Krunoslava Fehira, kome je Glavaš direktno naredio da ubije jednog srpskog civila.

Drago Hedl svojevremeno je bio izložen i pretnjama zbog svedočenja, a kasnije i zbog snimanja filma o zločinima u Osijeku u produkciji Televizije B92.

U filmu "Dosije Osijek" anonimno govore i Srbi koji su preživeli mučenje snaga pod kontrolom Branimira Glavaša.

Film "Dosije Osijek" emitujemo sutra u 21 sat na našem Info kanalu.

Vlada Hrvatske bez komentara na presudu

Vlada Hrvatske odbila je da komentariše presudu Branimiru Glavašu i grupi od šest suoptuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

U saopštenju Vlade se navodi da ona, poštujući zakonske odredbe, nikada do sada nije komentarisala nepravosnažno izrečene presude i
da zato ne želi da komentariše ni najnovije.

Vlada, kako se dodaje, "najoštrije odbacuje neistinite, tendenciozne i zlonamerne tvrdnje o bilo kakvom uticaju na pravosudna tela tokom
sudskog postupka, kao i na izrečene presude".

Ističe se da su takve tvrdnje "unapred propali pokušaji da se ceo predmet prebaci sa pravosudnog na politički teren što vlada,
takođe, najodlučnije odbacuje", piše u saopštenju.

Hrvatska je pravna i demokratska država u kojoj nijedan pojedinac nije i ne može biti iznad zakona, pa tako i nepravosnažno osuđene osobe u tom postupku, dodaje vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: