Afera "Pancir": Davinić oslobođen

Viši sud u Beogradu oslobodio je bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja u aferi "pancir".

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

00:21

Default images

Sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da su Davinić, kao i oficiri Jovica Vučković i Milun Kokanović oštetili budžet državne zajednice sklapanjem ugovora vrednog 176 miliona evra, između firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina i Vojske SCG.

Tužilaštvo će uložiti žalbu na današnju presudu Apelacionom sudu u Beogradu, koji može da je potvrdi, preinači ili ukine i naloži novo suđenje.

"Tužilaštvo će uložiti žalbu u zakonskom roku, pošto primi pisani otpravak presude", rekao je kratko portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

Reakcije oslobođenih

Nekadašnji ministar obrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je danas da je sud je uzeo u obzir sve materijalne dokaze i doneo jedini moguću odluku - oslobadjajuću presudu povodom optužbi za "aferu pancir".

Ističući da je sud utvrdio da njegovim postupanjem nije naneta šteta budžetu niti je preduzeće za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" ostvarilo korist, Davinić je rekao da je jedinu štetu pretrpela vojska koja nije opremljena opremom koja joj je bila neophodna.

"Za ovih šest sedam godina javnost nije uvek bila u prilici da prati tok događaja jer je deo suđenja bio zatvoren za javnost. Tek sad na kraju procesa izneli smo u javnost sve materijalne dokaze koji su pokazali da nijedna optužba koja je uneta u optužnicu nije bila opravdana", rekao je Davinić novinarima ispred Palate pravde.

Što se tiče optužbi koje je lider URS-a Mladjan Dinkić izneo u vezi tog ugovora, Davinić je podsetio da nijedna nije ušla u optužnicu koju je Viši tužilac podneo sudu, ali da je u javnosti ostao utisak da se tu radi o, kako je rekao, o "pljački veka" i nepoštovanju budžetske procedure.

Davinić je ukazao da je sudija Vera Vukotić prilikom obrazlaganja presude rekla da se "uopšte nije radilo o budžetu, već o vanbudžetskim sredstvima".

"Zbog Dinkićevih optužbi ja sam morao da podnesem ostavku na položaj ministra odbrane, sada se postavlja pitanje, pošto nema odgovornosti, da li da tražim da me vrate na mesto ministra odbrane ili u G17", naveo je Davinić.

Oficir Milun Kokanović, koji je takođe oslobođen optužbi, rekao je da je ta presuda pokazala da je pravda spora ali dostižna.

"Od početka se znalo da su besmislene optužbe koje su nam stavljene na teret. Današnja presuda pokazuje da naš sistem pravosuđa ipak funkcioniše. Međutim, bez obzira što je presuda pozitivna niko ne može da mi vrati sedam godina pakla koji smo proživeli ja i moja porodica", rekao je Kokanovcić novinarima ispred Plate pravde.

Davinić je ranije u dva navrata pravosnažno oslobođen optužbi za dodelu vojnih stanova pripadnicima "kobri", kao i jednom oficiru. Nedavno prvostepenom presudom oslobođen optužbi za poklanjanje Crnoj Gori jednog vojnog broda.

Sudi mu se još zbog optužbi za ugovaranje kupovine špijunskog satelita od izraelske kompanije, a taj slučaj je u javnosti poznat kao "afera satelit".

URS: Presuda ogledalo pravosuđa

U međuvremenu, reagovala jei stranka Mlađana Dinkića. Iz URS-a je Tanjugu rečno da je oslobađajuća presuda nekadašnjem ministru odbrane "pravo je ogledalo reforme pravosuđa".

"Presuda je pravo ogledalo reforme pravosudja. Ipak, najvažnije je da je Dinkić otkrivanjem te afere raskrinkao tu grupu i sprečio prevaru, jer akteri nisu uspeli da realizuju taj štetan posao sa naduvanim cenama. Najvažnije je da Davinić i ekipa nisu uspeli u prevari i otimanju narodnih para i da su zaustavljeni", navode u URS.

U URS napominju da nova vlada mora "ozbiljno da se pozabavi reformom pravosuđa, jer ovako više ne može".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: