Patrijarh: Sabor iznad suda

Srpski patrijarh Irinej je izjavio da je Sabor SPC jedino telo Crkve koje može da donese odluku o raščinjenju episkopa i da nema mogućnosti apelacije.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 22.11.2010.

17:11

Default images

Irinej dodaje da su bivšem vladici Artemiju "presudili svi prisutni arhijereji na Saboru".

"Sabor je najviše upravno, sudsko i administrativno telo Srpske crkve i kao takvo iznad je crkvenog suda. Sabor koji čine svi arhijereji Crkve sudi episkopima i to bivši vladika Artemije jako dobro zna", rekao je patrijarh Irinej za "Blic".

Patrijarh Irinej je rekao da kada ne zaseda Sabor, a potrebe su takve da je potrebna presuda, episkopu može da sudi 12 arhijereja, koji se imenuju. "Međutim kada zaseda Sabor, ovo telo postaje sud i punovažno presuđuje episkopu. Ne postoji mogućnost apelacije jer je Sabor najviše telo Crkve".

"Najjednostavnije objašnjeno, bivšem vladiki Artemiju presudili su svi prisutni arhijereji na Saboru, a to je tri puta više episkopa nego što bi činio sud. Takođe, na kraju Sabora svi episkopi, čak i onih šest koji su glasali protiv raščinjenja, potpisali su i saglasili se sa odlukom Sabora o raščinjenju", rekao je Irinej.

Patrijarh je kao jedan od primera moći Sabora u pravoslavnoj crkvi naveo smenu i raščinjenje jeruslimskog patrijarha 2005. godine. Njega je Sabor smenio, a potom i raščinio i vratio u red monaha.

Sabor SPC je u petak raščinio vladiku Artemija i vratio ga u red monaha. Protiv njega i grupe monaha iz njegovog okruženja podnete su i krivične prijave zbog upada u manastire na području raško-prizrenske eparhije.

Prvo osnovno javno tužilaštvo je uputilo danas policiji zahtev za prikupljanje potrebnih informacija povodom krivične prijave protiv Artemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: