Svet

Ponedeljak, 21.05.2012.

16:27

Ulagači ne "lajkuju", Fejsbuk tone

Akcije Fejsbuka su u današnjem trgovanju pale za više od deset odsto ispod početne cene akcija od 38 dolara. Cena tek 34,03 dolara.

Izvor: B92

Default images

Samo deset minuta po otvaranju berze, vrednost akcija Fejsbuka je bila 35,01 dolar, što je bio pad za 8,43 odsto, prenosi agencija AFP.

"Smatram da su garanti akcija ubedili Fejsbuk da ponudi previše akcija," rekao je analitičar Majkl Pakter iz kompanije "Vedbuš sekjuritis" i dodao da "tržište jednostavno nema apetit za ovoliki broj ponudjenih akcija".

Tako se nakon neverovatnog medijskog praćenja i najavljivanja "inicijalne ponude veka" pokazalo da su jedino investitori imuni na marketinške priče i ne "lajkuju" projekte iza kojih ne stoji dobar povrat na investirani novac.

Na kraju prvoga dana trgovanja ispostavilo se da medijska buka ne utiče na one koji upravljaju fondovima vrednima milijarde dolara i da količina "lajkova" i slika kućnih ljubimaca ipak ima manju vrednost nego potencijalne mogućnosti zarade kompanije koja okuplja najveći broj korisnika na svetu.

Da nije bilo nekoliko velikih investitora i Fejsbukovih partnera u IPO-u, najiščekivanija javna ponuda pretvorila bi se u pravu katastrofu.

Kako kažu analitičari, nikome zapravo nije jasno kako Fejsbuk namerava da zarađuje u budućnosti. Oni navode da je "izuzetno opasno dovesti tržišnu kapitalizaciju na sto milijardi dolara, a kompanija još nije smislila kako će da zarađuje novac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: