Svet

Ponedeljak, 05.12.2011.

20:27

Sever EU živi "na grbači" južnjaka

Nametanje fiskalnog stezanja u Portugalu,Irskoj, Italiji, Grčkoj i Španiji usred brutalne recesije je recept za siguran bankrot, smatraju analitičari.

Izvor: Capital

Default images

“Puno puta smo imali priliku da naučimo tu lekciju. Nametanje daljeg fiskalnog stezanja usred recesije recept je za siguran bankrot zemalja južnog oboda EU, koje u sistemu zajedničke valute nikako ne mogu da postignu rast, a Grčka je samo poslednji takav primjer”, navode.

Prema analitičarima, rasprava o "fiskalnoj uniji" je potpuno promašena, takva unija mogla bi ojačati EU u budućnosti, ali neće rešiti aktuelne probleme evrozone.

“Stvarni problem s kojim se suočavaju ove zemlje nije veličina njihovog duga, pa čak ni njihov fiskalni deficit. Kada bi te zemlje mogle da povećaju svoj BDP, one bi mogle da servisiraju svoj dug. Stvarni, osnovni problem zemalja južnog oboda Evropske unije jeste da one ne mogu da rastu unutar evropskog monetarnog sistema kakav je danas, prenose agencije.

To se vidi i po očekivanjima rasta u 2011. godini. Dok će Nemačka, Austrija i Finska postići stopu rasta od tri odsto, a Holandija i Belgija od dva odsto, južne države će rasti ili minimalno (Španija i Italija po 0,5 odsto) ili će zabeležiti dalju kontrakciju - Portugal od 1,5 odsto, a Grčka od čak 5,3 odsto.

Slično je i s tekućim računom plaćanja s inostranstvom. Belgija, Finska, Austrija, Nemačka i Holandija imaće suficit između dva i sedam odsto, a Italija, Španija, Portugal i Grčka manjak od 3,8 do devet odsto BDP-a.

Drugim rečima, Nemačka i ostale zemlje EU na severu rastu “na grbači” južnih evropskih zemalja. Ekonomski model severnih zemalja zasnovan je na masovnom izvozu u južne zemlje, s tim što ni približno toliko ne kupuju iz tih zemalja.

Taj model ekonomskog razvoja očigledno je neodrživ i on je i doveo do današnje neravnoteže i nestabilnosti. Pitanje je kako se južne zemlje mogu iz njega iščupati, kako mogu obnoviti rast i servisirati svoje dugove. U ograničenjima koja im zadaje sistem evra, južne zemlje trebalo bi da uravnoteže svoje račune plaćanja s inostranstvom kroz masivnu depresiju i deflaciju”, kažu analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: