Svet

Utorak, 16.08.2011.

17:36

Fič zadržao vrhunski rejting SAD

Agencija za kreditne rejtinge Fič će zadržati najviši rejting za SAD - AAA i procenjuje da je perspektiva Amerike stabilna i očekuje da će takav rejting ostati.

Izvor: Beta

Default images

Fičova ocena rejtinga SAD bolja je nego kod druge dve uticajne agencije.

Mudis je zadržao AAA rejting za SAD, ali uz "negativnu" procenu perspektive, dok je “Standard end Purs” pre dve nedelje prvi put u istoriji smanjio rejting SAD na AA+ što je pokrenulo prošlonedeljno komešanja na berzama.

S&P je u obrazloženju smanjenja rejtinga naveo natezanja u Kongresu oko podizanja nivoa zaduživanja, a Fič je naveo da je odlučio da zadrži najviši rejting zato što su "ključni stubovi" kreditnog statusa SAD ostali netaknuti - "fleksibilna, diversifikovana i zdrava ekonomija".

Fič je naveo da fleksibilna monetarna politika omogućava Americi da apsorbuje ekonomske šokove, a središnja uloga dolara u svetskoj ekonomiji dozvljava SAD da imaju srazmerno veći dug u odnosu na bruto domaći proizvod.

Odluka S&P 5. avgusta da smanji rejting SAD uticala je na nestabilnost na berzama pri čemu je indeks Dau Džons u četiri dana padao i rastao za po najmanje 400 poena. Američka vlada i neki analitičari su kritikovali odluku S&P-a navodeći da je neopravdana i da je zasnovana na lošoj računici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: