Svet

Sreda, 23.02.2011.

13:40

Grčka: Javni sektor stupio u štrajk

Vodeći sindikati u Grčkoj koji okupljaju dva i po miliona zaposlenih u javnom i privatnom sektoru počeli su 24-časovni štrajk.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je najveći štrajk u Grčkoj u ovoj godini, koji je usmeren protiv vladinih mera štednje koje su pogodile mnoge radnike, službenike, penzionere i nezaposlene.

Prema najavama, u sledećih 24 časa neće raditi prodavnice, škole, bolnice sem u hitnim slučajevima, saobraćaj će biti poremećen, biće dozvoljeni samo vanredni letovi aviona, putnički brodovi će ostati u lukama.

"Ovaj štrajk je samo početak u ovoj godini. Mi smo protiv ove politike koja vodi u siromaštvo i recesiju", izjavio je Ilijas Iliopulos, generalni sekretar sindikata ADEDY koji okuplja zaposlene u javnom sektoru, prenosi Rojters.
Današnji štrajk je podržala i federacija zaposlenih u privatnom sektoru GSEE, zapravo iza njega stoje dva najveća sindikata koji ukupno imaju preko 2,5 miliona članova.

U vladi ne pokazuju spremnost da odustanu od politike štednje i pozivaju organizatore protesta da izbegnu nasilje. U vladi ističu da nemaju alternative, da je politika "stezanja kaiša" jedini put za izlazak zemlje iz najteže ekonomske krize.

U sindikatima, takodje, kažu da treba štedeti, ali traže da se taj teret raspodeli ravnomerno, a ne da se samo svaljuje na ledja onih koji žive od mesečnih plata i penzija, kao i socijalnih davanja za nezaposlene.

Prema najnovijim podacima nezaposlenost je u Grčkoj dostigla rekordan nivo:14 odsto radno aktivnog stanovništva.

U vladi kažu da je štednja jedni put za izlaz iz krize, pogotovo što je to preduslov za dobijanje zajmova od MMF i evropskih finansijskih institucija u ukupnom iznosu od 120 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: