Svet

Sreda, 17.01.2018.

18:44

Irska: Mi poreski raj?! Vi ste licemeri

Irski premijer Leo Varatkar optužio je članice EU za licemerje kada je reč o korporativnom porezu, i odbacio je kao netačne tvrdnje da je Irska poreski raj.

Izvor: Tanjug

Irska: Mi poreski raj?! Vi ste licemeri
(Foto: Thinkstock)

Varatkar je u Evropskom parlamentu rekao da su "nepravedne optužbe" po kojima Irska, pružanjem pomoći multinacionalnim kompanijama kroz niske poreske stope, šteti susednim evropskim ekonomijama, prenosi Rojters.

"Ne samo da zemlje poput Mađarske i Bugarske zaračunavaju kompanijama niže poreske stope od Irske, već je i Francuska - čiji je predsednik Emanuel Makron bio veliki kritičar akcija američkih tehnoloških giganata na planu utaje poreza - ponudila toliko puno rupa za pojedine korporacije, da bi i njena efektivna stopa mogla biti niža", izjavio je premijer Irske.

Varatkar je stao u odbranu prava manjih i perifernih država, poput Irske, da oporezivanje koriste za privlačenje investicija, ali uz napomenu da korporacije moraju platiti pravedan udeo poreza.

"Ne možemo tolerisati situaciju u kojoj velike kompanije bilo gde mogu da izbegnu plaćanje poreza", izjavio je on, i dodao da nisu samo američke multinacionalne kompanije, poput Epla u Irskoj, te koje mogu imati koristi, već i lokalne firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: