Svet

Sreda, 02.05.2012.

15:30

Cela Južna Amerika na istom putu?

Bolivijski predsednik Evo Morales nacionalizovao je glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, u vlasništvu španske energetske korporacije Red Electrica.

Izvor: advance.hr, seebiz

Default images

To se dogodilo samo dve nedelje nakon što je Argentina preuzela svog najvećeg proizvođača nafte u vlasništvu španskog Repsol-a.

Morales je izjavio da nacionalizacija španske Red Electrica Corp (Ree), daje naciji kontrolu nad električnom mrežom, kao i da energija mora biti pod kontrolom Vlade, odobravajući potez argentinske predsednice Kristine Fernandez Kirhner da nacionalizuje naftnog giganta YPF iz matičnog španskog Repsol-a (REP). "Ova kompanija je bila naša i pre i mi smo nacionalizovali ono što je bilo naše", rekao je Morales u Vladinom saopštenju.

Morales je naredio vojsci da uđe i zauzme sve prostore TDE-a, koji je kao podružnica REE-a posedovao i upravljao sa 85 posto bolivijske električne mreže. Preuzimanje je, kaže Morales, učinjeno u čast bolivijskog naroda koji se bori za zadržavanje svojih prirodnih bogatstava.

Baš kao i u slučaju Argentina - Repsol, i ovde se kao glavni razlog nacionalizacije navodi nedovoljno ulaganje Španaca u infrastrukturu.

Morales je na proslavi Praznika rada kazao kako je od privatizacije bolivijske električne mreže 1997. godine u nju investirano samo 81 milion dolara.

Morales, 52-godišnji saveznik venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, nije prvi put objavio nacionalizaciju u čast 1. maja - Međunarodnog praznika rada. Naime, 1. maja 2010, on je nacionalizovao četiri energetske kompanije, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku kompaniju GDF Suez SA.

Podsetimo, nakon revolucionarnog zakona koji prirodi doslovno daje jednaka prava kao i ljudima, Bolivija je prva zemlja koja je zatvorila sve McDonalds fast food restorane u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: