Srbija

Petak, 02.01.2015.

09:51

BG aerodrom: Da nije Er Srbije...

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je u 2014. imao više od 4,6 miliona putnika ili rast od skoro 32 odsto, po kojem je među prvima u Evropi.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavio v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević i najavio da će u 2015. biti investirano više od 20 miliona evra u proširenje aerodromskih kapaciteta.

Vlaisavljević ističe da je i u robnom prevozu ostvareno povećanje od 24 odsto u odnosu na 2013. godinu i da su u 2014. ostvareni rekordni rezultati u istoriji aerodroma "Nikola Tesla". U 2014. rekordno je, kaže, povećan broj letova sa beogradskog aerodroma zahvaljujući izuzetnom porastu saobraćaja Er Srbije. Aerodrom trenutno ima 26 avio prevoznika, a zajedno sa čarter prevozom 35 aviokompanija, od čega je polovina saobraćaja Er Srbije.

"Povećanje kapaciteta beogradskog aerodroma je dobra logistika za srpskog avioprevoznika, kako bi u 2015. na aerodromu moglo da se realizuje i više od 60.000 letova", naglasio je čelnik beogradskog aerodorma.

On je, takođe, poručio da je Aerodrom "Nikola Tesla" spreman i za očekivano uvođenje prekookeanskih letova u narednom periodu. "Imamo dugogodišnju tradiciju dugolinijskog saobraćaja, tako je još 1989. pet mašina u vršnom satu opterećenja letelo za Ameriku i Australiju. To za aerodrom Nikola Tesla i za naše kadrove i logistiku nije problem", kazao je Vlaisavljević.

Govoreći o poslovanju u 2014, Vlaisavljević je naveo da je urađen rebalans plana u septembru, da su smanjeni troškovi za 11 miliona evra - tri miliona na troškovima i osam miliona na nepotrebnim javnim nabavkama. "Tako smo napravili preduslov za domaćinsko ponašanje i mogućnosti da u 2015. napravimo rekordnu investiciju", istakao je on.

Kako je naveo, više od 20 miliona evra biće uloženo u više projekata, kao što je proširenje novog terminala, što će podići kapacitet aerodroma za četiri aviomosta i četiri pozicije. "Podići ćemo kapacitet aerodroma na sedam do 7,5 miliona putnika. Oko 3,6-3,7 odsto je prosečan evropski rast broj putnika, a mi idemo sigurno na više od četiri odsto u naredne četiri godine", naglasio je Vlaisavljević.

On je rekao da je aerodrom od sredstava iz 2013. uplatio u republički budžet svega 60.000 evra, dok će za 2014. biti uplaćeno najmanje 6,5 miliona evra, što znači 100 puta više.
Foto: Tanjug
"U 2015. će dobit biti veća za najmanje 30 odsto. Smatramo da će aerodrom "Nikola Tesla" u 2015. imati najbolje poslovne rezultate i opet oboriti rekord", kazao je Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, aerodrom "Nikola Tesla" trenutno ima najveći rast saobraćaj od svih glavnih aerodroma u Evropi, zbog čega je izuzetno interesantan investitorima.
Foto: Tanjug
"Imamo jako puno kontakata sa njima i prepuštamo tu odluku Vladi Srbije. Mi ćemo učiniti sve da u narednom periodu ostvarimo što bolje rezultate i da država, ako se odluči za koncesiju ili neki drugi model, dobije što višu cenu", kaže Vlaisavljević.

Beogradski aerodrom je napravio značajne uštede u odnosu na 2013, na primer na putničkim vozilima je ušteđeno 56,7 odsto sredstava. Takođe, oko 80 odsto menadžmenta je promenjeno i aerodrom se pridržava, kaže Vlaisavljević, preporuka vlade po pitanju donacija i sponzorstva, gde se prave uštede od oko 60 odsto, zatim reprezentacija - 40 odsto i službena putovanja - više od 20 odsto.
Foto: Tanjug
"U 2015. ćemo napraviti poslovni preokret po pitanju reprezentacije i donacija, u tom smislu što se okrećemo našoj deci i Srbiji u svakom smislu. Aerodrom "Nikola Tesla" više neće biti sponzor vrhunskih sportskih klubova, već će u fokusu biti zdravstvo i deca", naveo je on.

Vlaisavljević ističe da taj aerodrom ima najmoderniju opremu u ovom delu Evrope, sa kojom za manje od 10 minuta može da se očisti celokupna poletno-sletna staza dužine 3.400 metara.

Podsetio je da je 2013. državni revizor konstatovano da je aerodrom "Nikola Tesla" bio oštećen po osnovu komercijalnih ugovora za više od milion evra i kod poslova preko omladinskih zadruga za više od sedam miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: