Srbija 10

16.05.2024.

7:58

SAD upozorile: Ne širite se u Rusiji, inače...

Ministarstvo finansija SAD navodno je uputilo pismo banci u kojem izražava zabrinutost zbog širenja poslovanja u Rusiji.

Izvor: rt.rs

SAD upozorile: Ne širite se u Rusiji, inače...
E. O./Shutterstock.com

Podeli:

Američko Ministarstvo finansija uputilo je pisano upozorenje "Rajfajzen bank internešenel" (RBI) da bi joj mogao biti ograničen pristup američkom finansijskom sistemu zbog poslovanja u Rusiji, izjavila je za Rojters osoba koja je videla prepisku, prenosi RT.rs.

Zamenik ministra finansija Voli Adejemo je 6. maja poslao pismo RBI, izražavajući zabrinutost zbog širenja banke u Rusiji, kao i zbog dogovora od 1,5 milijardi dolara sa sankcionisanim ruskim tajkunom od kojeg je banka u međuvremenu odustala, kaže osoba koja je tražila da ne bude imenovana.

Iako je Rajfajzen odustao od dogovora u vezi s tajkunom Olegom Deripaskom nekoliko dana pošto je pismo stiglo, izvor je rekao da zabrinutost američkog Ministarstva finansija u vezi sa poslovanjem Rajfajzena u Rusiji ostaje, prenosi Radio slobodna Evropa.

To je do dosad najjače upozorenje najvećoj zapadnoj banci u Rusiji i usledilo je posle višemesečnog pritiska Vašingtona, koji više od godinu dana ispituje poslovanje austrijske banke u zemlji pod zapadnim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

Portparol Rajfajzena je rekao da je banka odustala od sporazuma s građevinskom kompanijom "Strabag".

Portparol je rekao da je RBI "značajno smanjio" aktivnosti u Rusiji i preduzeo široke mere za ublažavanje rizika od sankcija.

"RBI će nastaviti da radi na dekonsolidaciji svoje ruske podružnice", rekao je portparol za Rojters.

U pismu, Adejemo, drugi najviši zvaničnik američkog trezora, rekao je da bi proširenje Rajfajzena bilo u suprotnosti sa uveravanjima koja je RBI dao Ministarstvu finansija da pokušava da se povuče iz Rusije, navodi izvor.

Adejemo je upozorio da su postupci RBI povećali rizik da Ministarstvo finansija mora da preduzme mere kako bi banci ograničio pristup američkom finansijskom sistemu s obzirom na zabrinutost da njegovo ponašanje dovodi u opasnost nacionalnu bezbednost SAD.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: