Svet 1

17.05.2024.

17:59

Moskva i Peking za izgradnju gasovoda Snaga Sibira 2

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da postoji mogućnost da će Rusija isporučivati Kini naftu i gas planiranom rutom preko Mongolije.

Izvor: Tanjug

Moskva i Peking za izgradnju gasovoda Snaga Sibira 2
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Podeli:

Putin je potvrdio da su Moskva i Peking zainteresovani za implementaciju projekta izgradnje gasovoda ''Snaga Sibira 2''.

'Nisam spreman da govorim o tehničkim detaljima, ali je obostrano interesovanje za realizaciju ovog projekta potvrđeno. Kineska ekonomija raste, potrebno je povećanje energetskih resursa koji su neophodni za održavanje ovog rasta“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje o napretku pregovora dve zemlje o projektu ''Snaga Sibira 2“.

Istakao je da je moguće postaviti naftovod i gasovod u isti koridor, ali da postoje i druge opcije za snabdevanje Kine ruskom energijom, uključujući i tanker duž severnog morskog puta preko Arktika.

''Snaga Sibira 2“ je projekat snabdevanja gasom iz Rusije preko Mongolije do Kine za 50 milijardi kubnih metara godišnje, a projekat bi bio imun na zapadne sankcije. Stručnjaci tvrde da će Kini biti neophodno snabdevanje gasom tek nakon 2030, što može da navede Peking da podigne cenu projekta, prenosi Rojters.

Moskva nije saopštila koliko bi koštala ''Snaga Sibira 2'' niti kako bi projekat bio finansiran, a analitičari procenjuju da cena izgradnje 2.600 kilomenata dugog gasovoda iznosi oko 13,6 milijardi dolara. Početkom 2022. godine potpisan je Protokol o rezultatima razmatranja studije izvodljivosti (TES) projekta izgradnje i Ugovora za izvođenje projektno-istraživačkih radova, kao i plan aktivnosti za zajedničku radnu grupu Vlada Mongolije i Gasprom za 2022–2024, piše RIA Novosti.

U martu 2023. godine ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da su skoro svi parametri za projekat dogovoreni. Rusija trenutno snabdeva Kinu gasom preko ''Snage Sibira 1'', koji je počeo da radi 2019, a prolazi kroz istočni Sibir do severoistočne Kine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: