Srbija

Petak, 14.12.2012.

16:56

Nis i Energovind grade vetropark

Naftna industrija Srbije i kompanija Energovind potpisale su danas sporazum o izgradnji vetroparka Plandište, u koju će biti uloženo 160 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Default images

Sporazum su potpisali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predstavnik akcionara kompanije "Energovind" Goran Novaković.

To će biti prvi vetropark u Srbiji, u okviru koga će biti izgradjena 34 vetrogeneratora, ukupne snage 102 megavata.
NIS i Energovind će imati po 50 odsto akcija u tom projektu, uz mogućnost učešća još jedne francuske kompanije u tom poslu, najavio je Kravčenko na konferenciji za novinare, posle potpisivanja sporazuma.
Izgradnja vetroparka u Plandištu počeće sledeće godine, a biće završena u 2014. godini, kazao je on i dodao da su NIS i Energovind već dobili dozvolu za izgradnju te vetrolektrane.
NIS će u taj projekat, kako je istakao, uložiti oko 23 miliona evra, a ostatak novca će obezbediti banke i proizvodjači opreme.
Direktor NIS-a je rekao da su u toku konsultacije o izboru dobavljača opreme i izvodjača gradjevinsko-montažnih radova, koji će biti završeni do marta i dodao da je taj projekat u skladu sa strategijom razvoja NIS-a do 2020. i njene transformacije u energetsku kompaniju.

Kravčenko je istakao da nije ništa novo u svetu da se naftno-gasne kompanije bave i proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije.
Planirano je da struju iz tog vetroparka otkupljuje Elektroprivreda Srbije (EPS) i da se ta investicija isplati u toku 12 godina koliko je investitorima garantovana podsticajna otkupna cena za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, rečeno je na konferenciji i istaknuto da će se u tom vetroparku proizvoditi najmanje 212 gigavat-časova električne energije godišnje.
Novaković je ponovio da će to biti prva vetroelektrana u Srbiji, čime će se Srbija približiti ostalim zemljama regiona i Evrope, koje već uveliko koriste energiju vetra za proizvodnju električne energije.
On je napomenuo da je kompanija Energovind prethodnih pet godina vršila niz radnji i priprema za realizaciju tog projekta, kao što su merenje jačine vetra, procene uticaja na životnu sredinu i pregovarala sa proizvodjačima opreme i turbina.

Kompanija Energovind, koja je osnovana 2005. godine pre svega za razvoj, izgradnju i upravljanje vetroparkovima, planira izgradnju još nekoliko vetroelektrana u Srbiji, najavio je Novaković.
Predsednik opštine Plandište Milan Selaković ukazao je na značaj tog projekta za razvoj i zapošljavanje ljudi u toj siromašnoj opštini, istakavši da će ta opština maksimalno izaći u susret investitorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: