Srbija

Petak, 10.04.2009.

16:44

Zemljište Luke Beograd menja namenu

Savet za borbu protiv korupcije obavestio je predsednika i premijera Srbije da ima saznanja da je u pripremi sporazum o promeni namene zemljišta Luke Beograd.

Izvor: B92, Beta

Default images

U saopštenju se kaže da ima saznanja da je uprava Beograda pred zaključivanjem sporazuma sa novim vlasnicima Luke Beograd o promeni namene gradskog građevinskog zemljišta, što je protivno postojećim zakonima, i dodaje da bi izmeštanje dovelo do velikih finasijskih obaveza na teret poreskih obveznika, a u korist privatnih vlasnika.

Dodaje se i da su novi vlasnici Luke Beograd, Miroslav Mišković, Milan Beko i drugi, stekli pravo svojine nad objektima i pravo korišćenja zemljišta za redovnu upotrebu ovih objekata. Međutim, navodi Savet, oni nisu stekli pravo raspolaganjem zemljištem, niti pravo da zahtevaju izmeštanje luke.

Pravo svojine na zemljište u Luci, ukazuje Savet, ima država i zakonom je zabranjeno otuđivanje tog zemljišta.

Savet je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću uputio kopije dokumenata o kojima je reč i zatražio da preduzmu sve korake radi poštovanja zakona i zaštite prava građana u ovom slučaju. Te dokumente Savet je prosledio i Specijalom tužilaštvu, istražnim organima i Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Ranije je najavljivano da novi vlasnici Luke nameravaju da na zemljištu koje koristi to preduzeće gradi hotelske i stambeno-poslovne komplekse.

Preduzeće Luka Beograd privatizovano je po Zakonu o svojinskoj transformaciji 1998. godine, da bi 2005. preprodajom ponudom za preuzimanje otišla u većinsko vlasništvu luksemburškoj firmi Vorldfin za oko 40 miliona evra.

Savet je svojevremeno prezentovao i izveštaj o toj transakciji u kome se navodi da je prodajom državnog paketa u preduzeću Luka Beograd luksemburškom fondu Vorldfin oštećena drzava, ali i mali akcionari, jer je prodaja realizovana ispod cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

12 h

Podeli: