Srbija

Utorak, 07.10.2008.

16:57

Jelašić: Vlada da smanji potrošnju

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da bi Vlada Srbije mogla da razmisli o tome da smanji potrošnju, jer je ovo trenutak za restriktivnu fiskalnu politiku.

Izvor: B92

Default images

„Ne znam trenutak u kojem je više potrebna restriktivna fiskalna politika nego sada kada ulazite u period kada ne znate kolike će biti direktne investicije i cena kredita. Trebalo bi da se država još više skupi“, smatra Jelašić.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li bi vlada trebalo da razmisli o ukidanju Uredbe o vanrednom povećanju penzija, navodeći da vlada raspoređuje kako i na šta će se novac trošiti, ali i da mu još uvek nije jasno odakle će obezbediti novac za vanredno i redovno povećanje penzija od ukupno 15 procenata.

„Mislim da bi bilo mnogo odgovornije da političari kažu odakle te pare dolaze. Od jednog dinara ni političari ne mogu da naprave dva“, kazao je guverner NBS.

Govoreći o načinima da srbija finanasira velikid eficit budžeta, Jelašić kaže da se to može uraditi privlačenjem direktnih stranih investicija, prihodima iz privatizacije, uzimanjem kredita i deviznim rezervama NBS.

On je, međutim, istakao da je teško očekivati da će investicije svake godine biti pet do šest milijardi evra, da bi trebalo dobro proceniti da li je sada povoljan trenutak za prodaju državnih preduzeća, kao i da treba računati da će krediti biti sve skuplji.

Zbog toga bi bilo najbolje da vlada vodi što restriktivniju fiskalnu politku, ocenio je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

14 h

Podeli: