Srbija

Utorak, 08.04.2014.

08:37

"Od profita NIS-a ima i za državu"

Profit NIS-a dovoljno je veliki da ga je moguće deliti i kao dividendu i da Vlada Srbije kao akcionar očekuje da se bitan deo dobiti tako i podeli.

Izvor: Politika

Default images

To je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Postoje naše obaveze prema 'Gaspromu' kao što su, na primer, dugovi 'Srbijagasa' i verujem da na ovaj način možemo rešavati probleme na obostrano zadovoljstvo", rekla je Zorana Mihajlović za Politiku.

Upitana da li su predstavnici Socijalističke partije Srbije u Vladi sprečavali takve zahteve, Zorana Mihajlović je odgovorila da nije reč o "nekakvim revizijama ugovora", nego o tome da je odnose uvek moguće unaprediti, i dodala da je u pitanju, između ostalog, odlučivanje o podeli dividende.

"Nama je stalo da NIS dobro posluje, da ostvaruje profit, jer je tako dobro i Srbiji, ali hajde da vidimo da li je moguće naći i zajedničke poslovne interese. Ja verujem da jeste", rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da je uvek moguće ostvariti kvalitetnije odnose sa investitorima, naročito u kompanijama u kojima je Srbija vlasnik udela, poput NIS-a, gde država ima 29 odsto akcija.

"NIS najviše puni budžet prihodima od akciza, što je zakonska obaveza i ne zavisi od toga ko je vlasnik kompanije. Ti prihodi čine više od dve trećine iznosa koji NIS uplati u budžet, a ostalo je rudna renta od tri odsto i porez na imovinu po stopi od 0,4 odsto, pri čemu veliki deo imovine nije uknjižen na NIS", rekla je Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: