Srbija

Utorak, 06.03.2012.

12:20

Tadić: Oči sveta uprte u Kragujevac

Svet je upoznao srpski "fijat 500 L", a predsednik Boris Tadić poručuje da su ispunjena obećanja građanima i najavljuje povratak projektu "jugo- Amerika".

Izvor: B92, Beta

Default images

Rame uz rame, planetarnu premijeru modela Fijat "500 L" na sajmu automobila u Ženevi, pratili su šef Fijata Serđo Markione i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je izjavio da je na Međunarodnom sajmu automobila promovisan ne samo novi model Fijata, već i Srbija.

Nakon predstavljanja novog modela "fijat 500L", koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu, Tadić je, zajedno sa generalnim direktorom kompanije Fijat-Krajsler Serđom Markionijem ušao u automobil. On je rekao da je Srbija novi-stari proizvođač automobila na svetskoj mapi. "Na neki način se vraćamo, ne samo 'fići', vraćamo se i projektu 'jugo Amerika'", rekao je Tadić i istakao da će novi "fijat 500L" biti izvožen i u SAD.

Tadić je rekao da je "ovim ispunjeno obećanje građanima koji sada mogu imati više poverenja u svoju zemlju" dodajući da su građani "najzaslužniji za ovaj projekat". Predsednik Srbije je, posle sastanka sa Markioneom, rekao da "mnogi u Srbiji Fijat doživljavaju kao srpski automobil". Fijat "500 L" proizvodiće se samo u Kragujevcu a prema najavama trebalo bi da od izvoza tog automobila godišnji prihod bude 1,3 milijardi evra.

Tadić je najavio da će se u Kragujevcu do kraja godine proizvesti više od 30.000 automobila "500L", a da će sledeće godine biti proizvedeno više od sto hiljada vozila. On je rekao da će oko 90 odsto automobila iz Kragujevca ići u izvoz, što znači da će nivo srpskog izvoza porasti za više od milijardu evra.

Povećanjem izvoza i BDP-a će se, kako je objasnio, poboljšati i finansijski rejting i stabilnost zemlje. "Kad bismo imali deset ovakvih investicija, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja i zato nastavljamo. Danas ćemo u Ženevi razgovarati i sa drugim poznatim proizvođačima automobila", rekao je Tadić. On je dodao da su u toku razgovori predstavnika Srbije sa proizvođačima autodelova iz Južne Koreje, Japana, Italije i Nemačke.

Tadić je kazao da je u današnjem razgovoru sa predsednikom Fijata Serđom Markioneom bilo reči i o svetskoj krizi, i da je zaključeno da će radnici Fijata u Srbiji, kao i bilo gde u svetu, za svoja radna mesta morati da se bore kvalitetnim radom.

Odgovarajući na ocene nekih stručnih stranih časopisa koji konstatuju da je najslabija strana modela 500L činjenica da će biti proizveden u Srbiji, Tadić je istakao da su takvi tekstovi zapravo dobri, jer, kada potrošači uvide kvalitet vozila, Srbija i Fijat će se "vinuti u zvezde".

"Sve oči su uprte u Kragujevac. Danas kada privučete pažnju to je već prilika, kompanije koje ne privlače pažnju nemaju prilike", konstatovao je Tadić, i dodao da je početak proizvodnje fijata500L prilika da se doprinese kredibilitetu Srbije.

Markione: "500L" značajan i za Fijat i za Srbiju i za Kragujevac

Markione je posle sastanka sa Tadićem ocenio da je projekat "500L" značajan i za Fijat i za Srbiju i za Kragujevac.
"Napravili smo novi proizvod spreman za tržište i pružili nove mogućnosti gradjanima Kragujevca. 'Fijat 500L' je most između Srbije i Fijata", zaključio je Markione, i poručio da će Fijat i Srbija uz pomoć novog modela krenuti u osvajanje novih tržišta.

Markione je kazao da je novi model "svedočanstvo kontruktivnog dijaloga" i da je time proširena aktuelna ponuda Fijata. Prvi čovek Fijata podsetio je da u Kragujevcu postoji "duga i ponosna tradicija u proizvodnji atutomobila".

Predsednik italijanske kompanije citirao je pisca Ivu Andrića o značaju mostova koji povezuju ljude i ukazao da je novi Fijatov model most koji spaja italijansku kompaniju i srpski narod na obostranu ekonomsku korist. Kompanija Fijat-Krajsler je početkom februara saopštila da će početna cena fijata500L biti oko 16.000 evra, i da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj s dizel motorom.

Automobil fijat 500L ima pet sedišta, dugačak je 4,14 metara, širok 1,78, a visok 1,66 metara i po karakteristikama kabine podseća na model "600 multipla".

Više o karakteristikama ovog automobila pročitajte ovde.

Dinkić: Izvoz od 1,5 milijardi evra

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Ženevi da će Srbija godišnje od izvoza automobila imati milijardu i po evra prihoda.

"To je šestina našeg sadašnjeg izvoza i osim toga, Srbija može da očekuje i indirektne pozitivne efekte kroz rad komponentaša, jer se 80 odsto komponenti u ovom novom automobilu proizvodi u našim fabrikama", kazao je Dinkić, prenosi služba za informsianje URS.
U saopštenju se podseća da će se "fijat 500L" proizvoditi u Kragujevcu na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju koji je 2008. sa kompanijom Fijat potpisao Mladjan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije i glavni pregovarač.

Ugovor sa kompanijom Fijat vredan je više od milijardu evra, navodi se u saopštenju i dodaje da fabrika Fijat automobili Srbija direktno zapošljava više od 2.400 radnika, dok još 1.000 ljudi radi u proizvodnji komponenti u prvom krugu dobavljača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

6 h

Podeli: