Svet 1

28.05.2024.

22:24

Zelenski: U formuli mira postoje tri tačke koje podržavaju skoro sve zemlje

Ukrajina je definisala tri glavne tačke u Formuli mira, koje podržavaju čak i one zemlje koje balansiraju i ne podržavaju u potpunosti Ukrajinu tokom rata, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Izvor: Tanjug

Zelenski: U formuli mira postoje tri tačke koje podržavaju skoro sve zemlje
Profimedia

Podeli:

"Ove tačke su zasnovane upravo na povelji UN. Uzeli smo tri tačke - nuklearnu bezbednost, bezbednost hrane i humanitarni pravac, tu, inače, nije samo razmena, već i povratak ukrajinske dece koju je Rusija pokrala i nasilno odvela u Rusiju. To jest, ove tri tačke su veoma važne. Možda ćemo razgovarati i o nuklearnoj bezbednosti i napadima na energetsku industriju Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je dodao da su sve zemlje ujedinjene oko pomenute tri tačke i da je to dobar signal za početak rada.

"Nakon toga, na tehničkom nivou, naši ljudi, predstavnici lidera svih država će detaljno proraditi svaku od ovih tačaka. Ako te tri tačke funkcionišu, onda ćemo moći da rešimo i sve ostalo, ako zemlje zaista žele da se ovaj rat završi", rekao je Zelenski.

On je napomenuo da je nastavljen rad na "žitnom koridoru" po ovoj šemi i da je dao dobre rezultate. Zelenski i Montenegro potpisali su u Lisabonu bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti. Portugal je postao 12. zemlja sa kojom je Ukrajina zaključila bilateralni bezbednosni sporazum za sprovođenje odredbi Zajedničke deklaracije G7 usvojene u Viljnusu 12. jula prošle godine.

Ukrajina je pre toga potpisala bilateralne sporazume sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom, Španijom i Belgijom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: