Fabrika koja ima izvoz 80 odsto

Prema podacima Privredne komore Kruševac, Prva petoletka je u samom vrhu izvoznika u tom regionu, a skoro 80 odsto ukupne realizacije te kompanije se izvozi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2013.

10:41

Default images

Više fabrika iz sistema Prve petoletke ostvarilo je veliku realizaciju na inostranom tržištu i tako svrstale Petoletku među prvih pet izvoznika u regionu. Pored toga, Petoletka je ostvarila najveći izvoz od svih kompanija iz metalskog kompleksa u regionu, saopštila je ta kompanija.

"Skoro 80 odsto ukupne realizacije naše kompanije se izvozi na strana tržišta i to u zemlje Evropske unije i Bliskog istoka, Rusiju, Belorusiju i mnoge druge", izjavio je generalni direktor kompanije Ljubisav Panić.

Najveći kupci Petoletkinih proizvoda su Kamaz i Trest Gidromontaž iz Rusije, Naundorf i Koneksan iz Nemačke, Nojson iz Austrije, Hansafleks i Usko iz Italije i mnogi drugi. Pored velikih serija, kvalitet proizvoda je neophodan da bi se postigla konkurentnost i zadržali kupci na svetskom tržištu, rekao je Panić.

"Ono što želimo jeste da još vise saradjujemo sa domaćim kompanijama i da se na velika vrata vratimo na domaće tržište. Apelujemo na srpsku vladu da podstakne korišćenje proizvoda domaćih firmi. Petoletka može odgovoriti najvišim zahtevima svetskog tržišta, ali želimo da se uključimo i u proizvodnju za domaće kompanije “, dodao je Panić

Prva petoletka je sistem, u kome je svaka od fabrika specijalizovana za proizvodnju jednog segmenta, tako da se unutar nje proizvode cilindri različitih veličina i uslova primene, servoupravljača, kočione tehnike, industrijske pneumatike, zaptivnih elemenata, hidrauličkih pumpi, a pored toga postoji i deo programa za vojnu industriju.

Pored proizvodnje ona se bavi projektovanjem, izradom tehničke dokumentacije i razvojem novih komponenti, čime se osvajaju novi proizvodi i time otvaraju nova tržišta, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: