Iz Kragujevca 200.000 vozila 2012.

U početku će se u Kragujevcu proizvoditi 200.000 automobila godišnje, kaže generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija Đovani de Filipis.

Izvor: Danas, Novosti

Četvrtak, 16.09.2010.

01:06

Default images

On dodaje da će prvi probni Fijatovi modeli iz proizvodnih hala u Kragujevcu izaći krajem 2011, dok bi pun režim proizvodnje trebalo da bude ostvaren 2012. godine.

De Filipis potvrđuje da je biznis planom Fijata predviđeno da se u Kragujevcu proizvode dva nova modela automobila „LO klase“, odnosno monovolumenskih vozila, a koja se izrađuju na platformi „punta evo“.

Govoreći o ukupnoj proizvodnji, on dodaje da "postoji mogućnost da se, uz dodatna ulaganja, godišnji kapacitet proizvodnje u poveća na 300.000 vozila. Pretpostavljamo da će više od 95 odsto te proizvodnje biti namenjeno tržištima širom sveta".

"Idućeg meseca iz proizvodnih pogona FAS izaći će 30.000. primerak 'punta'. Počeli smo od nule i u proteklih godinu ipo dana, u fabrici koja se rekonstruiše uspeli da proizvedemo 30.000 'punta', što je uspeh vredan pažnje, koji ćemo obeležiti na prigodan način", ističe de Filipis.

Kupci za ovaj model u tolikom godišnjem tiražu već su obezbeđeni u našoj i osam država CEFTA i Magreba. Trenutno se pregovara sa još tri države o plasmanu ovog srpskog nacionalnog vozila, a na pomolu je dogovor i sa partnerima iz Turske, gde bi, prema procenama, moglo da se plasira još oko 10.000 automobila.

Odgovarajući na pitanje kada će biti gotova lista Fijatovih dobavljača iz Italije i sveta koji će svoje pogone izgraditi u budućoj industrijskoj zoni u Korman polju, nadomak Kragujevca, on kaže da se uveliko pregovara sa dobavljačima i za nekoliko meseci biće gotov spisak dobavljača koji će svoje pogone izgraditi u Korman polju.

"Neki naši kooperanti će biti smešteni na toj lokaciji, a neki će biti locirani u drugim mestima u Srbiji. I ministar ekonomije Mlađan Dinkić je ponudio neka mesta izvan Kragujevca. za lociranje proizvodnje za potrebe kompanije Fijat automobili Srbija", dodaje de Filipis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: