Berza čeka akcije velikih kompanija

Na Beogradskoj berzi očekuju da se u 2010. godini generalno popravi situacija na tržištu kapitala i da se na Berzi pojave akcije velikih državnih kompanija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

09:24

Default images

Reč je o kompanijama koje imaju veliku kapitalizaciju i posluju na sektorima atraktivnim za investitore, pre svega energetskom i sektoru telekomunikacija.

"Izlaskom tih kompanija na Berzu doći će do porasta tržišne kapitalizacije, ali i do ulaska novih investitora", istakla je direktorka srpskog tržišta kapitala Gordana Dostanić i kazala da će porastom likvidnosti na tržištu, ako do toga dođe, "biti realno očekivati i konstruisanje, izradu i trgovinu novim instrumentima", odnosno izvedenim hartijama od vrednosti.

Za ovu godinu najavljene su i promene Zakona o tržištu hartija od vrednosti, podsetila je Dostanić i dodala da će promene, ako je suditi po nacrtu, dovesti do reorganizacije tržišta i usklađivanja sa novom regulativom, a time i regulativom Evropske unije.

Dostanić je najavila i da će Beogradska berza u 2010. godini raditi na povećanju likvidnosti tržišta kroz automatizaciju funkcije market mejkinga.

Za upravo završenu godinu direktorka Beogradske berze rekla je da nije bila ni uspešna ni neuspešna - gledano prema prometu. "Obimom se ne možemo pohvaliti jer je promet bio bitno manji nego 2008. a gotovo ga je teško i porediti sa prometom iz 2007. godine", rekla je Dostanić.

Indeksi, koji su drugi pokazatelj rasta tržišta, u 2009. su pak zabeležili porast u poređenju sa 2008, "ali, ne možemo biti zadovoljni jer je Belex15 još ispod bazne vrednosti", kazala je ona.

Belex15, indeks najlikvidnijih srpskih akcija, prošlu godinu završio je rastom od oko 17 odsto dok je promet ostvaren u periodu od 1. januara do sredine decembra 2009. vredeo 40 milijardi dinara prema gotovo 72 milijarde u 2008.

Direktorka srpskog tržišta kapitala kao pozitivno u 2009. izdvojila je podizanje tehničko-tehnološke baze Berze koje omogućava kvaliteniji odnos sa investitorima i njihovu blagovremenu aktivnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: