Automobili

Utorak, 12.04.2016.

09:12

Nemačka proteruje starije dizel automobile iz gradova

Vozila pogonjena dizel motorima koji ne zadovoljavaju najnovije, Euro 6 norme neće moći da saobraćaju u gradskim jezgrima gde je koncentracija štetnih gasova najveća, piše Autonews Europe.

Izvor: B92

Nemačka proteruje starije dizel automobile iz gradova
Foto: B92 arhiva

Nemačka vlada planira da do kraja godine donese odluku koja će omogućiti zabranu kretanja starijih dizel automobila u gradovima kako bi se smanjila emisija azotnih oksida (NOx) na ulicama, potvrdio je zamenik ministra za zaštitu okoline te zemlje, Jochen Flasbarth.

"Ovaj korak je neophodan kako bi se zaustavilo dalje zagađenje u periodu dok električni automobili ne budu više zastupljeni na gradskim ulicama i dok dizelaši zaista ne postanu - kako danas tvrde proizvođači automobila - čistiji", kazao je Flasbarth. Kada stupi na snagu, odluka će biti primenjena na dizel vozila koja ne zadovoljavaju Euro 6 norme.

Euro 6 standard, koji je počeo je da se primenjuje na svim novim dizelašima od 2015, podrazumeva da ovi motori ne smeju da emituju više od 80 g NOx/km.

Dizel skandal kao povod

Pozivi i inicijative za zabranu starijih dizelaša postali su glasniji u istrajniji otkako je u septembru 2015. otkriveno da je Volkswagen varao na testovima emisija azotnih oksida na modelima sa dizel motorima.

Sprovođenje najnovije vladine inicijative dovešće u problem vlasnike miliona starijih dizel vozila kojima će biti zabranjeno da svojim automobilom ulaze u centre gradova. Istovremeno, to neće biti ohrabrujuća poruka ni za nemačku automobilsku industriju koja svoju budućnost u velikoj meri još uvek zasniva na dizel tehnologiji.

"Bilo bi fundamentalno pogrešno uperiti prst samo na dizelaše. Svi oni koji se zalažu za zaštitu okoline i sprečavanje klimatskih promena ne mogu da se odreknu dizel tehnologije, a to znaju i ministri", rečeno je tim povodom u nemačkom udruženju proizvođača automobila.

Gotovo polovina od 3 miliona novih vozila koliko se godišnje proda u Nemačkoj su dizelaši. Sa druge strane, Evropska agencija za životnu sredinu saopštila je da su emisije finih čestica i azotnih oksida odogovorne za brojne bolesti koje svake godine samo u Nemačkoj odnesu 10.000 života.

Da se nemački proizvođači automobila još uvek u velikoj meri oslanjaju na dizel tehnologiju, pokazuje podatak da dizelaši čine 74 odsto prodaje BMW vozila, dok je kod Audija taj udeo nešto manj ali i dalje iznosi visokih 67%. Prema najnovijim podacima, Euro 6 norme zadovoljava trećina dizelaša koji saobraćaju putevima u Nemačkoj.

U toj zemlji procenjuju da će u narednih pet godina 14 miliona automobila sa starim dizel motorima biti zamenjeno novim, čistijim dizelašima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: