Život

Nedelja, 05.09.2021.

13:52

Meri i Džim - dve velike ljubavi Fredija Merkjurija

Fredi Merkjuri, jedan je od najvećih pevača svih vremena, a njegovu pojavu na bini, kao i vokalne sposobnosti niko nije uspeo da prevaziđe.

Izvor: Dnevnik.hr

Meri i Džim - dve velike ljubavi Fredija Merkjurija
Foto:depositphotos/ Fox Photos

Legendarni pevač grupe "Queen", danas bi proslavio svoj 75. rođendan, a sudeći po brojnim uglednim časopisima i rečima muzičkih kritičara, Fredi je imao vokalne sposobnosti velikih razmera koje niko nije uspeo da prevaziđe.

Nikad prežaljeni Britanac, rođen u Zanzibaru, nakon što je pohađao škole u Indiji, vratio se u rodnu državu, da bi se s roditeljima kasnije preselio u Veliku Britaniju.

Već s 12 godina imao je prvi bend, a ljubav prema muzici nikad nije skrivao. U Engleskoj je završio studije umetnosti i dizajna.

On je upravo, nešto malo kasnije, delomično dizajnirao i logo poznate grupe "Queen".

Nakon završetka studija, Fredi je mesecima prelazio iz benda u bend, a u to vreme se sprijateljio i s bubnjarom Rodžerom Tejlorom.

Godine 1970. u saradnji s gitaristom Brajanom Majem i bubnjarom Rodžerom Tejlorom formirao je grupu "Queen", i preuzeo umetničko ime Fredi Merkjuri.

"Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "Another One Bites The Dust" i "Crazy Little Thing Called Love" samo su neke od bezvremenskih pesama kojima je grupa "Queen" pokorila svet.

Iako niko nije verovao da će doživeti uspeh, zbog specifičnosti svoje muzike, grupa je za života njihovog frontmena objavila 14 studijskih albuma, koji su još danas među najprodavanijima na svetu.

Do 1980. godine postali su najveći muzički bend ikad, a Fredi je bio najpopularniji pevač svih vremena.

U avgustu 1986. godine, Fredi je napravio poslednji muzički spektakl sa grupom "Queen". Nakon što je napustio "Queen" pokrenuo je samostalnu karijeru.

Često je izazivao pažnju javnosti i svojim privatnim životom, o kojem se priča i godinama nakon njegove smrti.

Prema rečima legendarnog pevača, Meri Austin bila je ljubav njegova života, a par se upoznao kada je on imao 24, a ona tek 19 godina.

Verili su se četiri godine kasnije, u vreme kada je njegova popularnost vrtoglavo rasla.

Posvetio joj je brojne pesme, među kojima je i najpoznatija "Love of my life".

Bend, ali i sam Fredi iz dana u dan su imali sve više fanova, a pevač je sve više i više tonuo u čari raskalašnog života.

Nakon šest godina veze, njih dvoje više nisu razgovarali o braku, a Meri je zaključila da su se životni planovi za njihovu budućnost promenili.

Međutim, Fredi ju je čitavo vreme ubeđivao da je sve u redu, i da nema razloga za brigu.

Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, no 1976. godine on je odlučio da sve prizna ženi svog života.

"Nikada neću zaboraviti taj trenutak", rekla je Meri, dodajući da joj je Fredi priznao da je on biseksualan, iako je ona slutila da je gej.

Ubrzo nakon toga, njih dvoje su se razišli u prijateljskim odnosima i ostali su bliski sve do njegove smrti.

Njoj je ostavio najveći deo materijalnog bogatstva.

Sa svojim partnerom Džimom Hatonom započeo je vezu 1985. godine i ostao do kraja svog života.

Često je pričao da su oni srodne duše i da njihova ljubav počiva na razumevanju i dobroti.

Haton je, takođe, kao i Fredi bio HIV pozitivan, a tužnu vest je saznao 1990. godine.

Preminuo je 2010. godine. Fredijeva neizlečiva bolest bila je glavna tema svetskih tabloida, dnevnih štampi, ali i medija generalno, ali je to skrivao godinama.

Prvo je negirao da ima virus, međutim, godinu dana kasnije virus se razvio u sidu.

Do 1990. godine, glasine o njegovom narušenom zdravstvenom stanju postale su sve jače, a u februaru iste godine legendarni muzičar odradio je svoj poslednji javni nastup i to, malo je reći, spektakularno.

Naslovna strana tabloida "The Sun" iz novembra 1990. godine bila je prekrivena raznim naslovima koji potvrđuju Merkjurijevu bolest sa kojom se suočava.

Tada su on i njemu bliski ljudi negirali priču, pokušavajući da smire tenzije, ali i dramu koje su se proširile među masom ljudi.

Spot za pesmu "These Are the Days of Our Lives", bio je poslednji koji je snimio s grupom "Queen", a u njemu se primećuje njegovo loše zdravstveno stanje.

Izgledao je potpuno drugačije, a kasnije su i članovi benda priznali da je u to vreme jedva dolazio do studija zbog bolesti.

Velika uteha u poslednjim mesecima života bili su mu Meri i Džim, a 23. novembra 1991. godine javno je priznao da boluje od side.

Samo dan kasnije, svet su obišle tragične vesti o njegovoj smrti.

A Fredi Merkjuri do danas je ostao jedna od najpoznatijih i najšokantnijih ličnosti u istoriji svetske muzike, s tim što se njegove pesme nalaze na samom vrhu svih muzičkih lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: