Život

Četvrtak, 30.09.2021.

15:36

Kineske vlasti ubile tri kućne mačke; razlog – korona

Vlasti u severnoj Kini ubile su tri kućne mačke, koje su nedavno bile pozitivne na kovid 19, zbog straha od daljeg prenošenja virusa na druge stanovnike, što je izazvalo snažne kritike meštana i stručnjaka.

Izvor: B92

Kineske vlasti ubile tri kućne mačke; razlog – korona
Foto: Profimedia

Zvaničnici u kineskom Harbinu, koji su u utorak uveče uspavali tri mačke, rekli su da nema leka za lečenje virusne infekcije kod životinja. Nadležni su takođe rekli da bi zaražene mačke ugrozile vlasnika i druge stanovnike stambenog kompleksa, prema izveštajima lokalnih medija.

Gospođica Liu, vlasnica kućnog ljubimca, bila je pozitivna na koronavirus 21. septembra, ali je ostavila hranu i vodu za svoje mačke pre nego što se izolovala. Ubrzo nakon toga, mačke su testirane i sve tri su dva puta bile pozitivne na virus, što je navelo vlasti da preduzmu mere.

Uprkos apelima vlasnika životinja, one su ubijene, što je u javnosti komentarisano kao oštra i ekstremna mera kineskih vlasti za suzbijanje širenja bolesti.

"Čvrsto se suprotstavljam ovom pristupu! Iskreno rečeno, to je grub, pojednostavljen oblik upravljanja, samo kako bi se izbegla odgovornost", rekao je jedan korisnik društvene mreže Veibo.

Tražeći od vlasti da traže drugo rešenje umesto ubistva životinja, doktorka Vanesa Bars, profesorka na Gradskom univerzitetu u Hongkongu, rekla je da nema potvrđenih izveštaja o prenošenju infekcije sa mačaka na ljude.

"Do sada, u čitavoj pandemiji, nije bilo potvrđenih izveštaja o prenosu infekciji sa mačke na ljude, za razliku od situacije sa uzgajanim lasicama u Evropi, gde se dogodio prenos korone na ljude", rekla je ona.

Gospođa Bars je rekla da je situacija vrlo različita za kućne mačke i pse, i da se za životinje mogu primeniti druga rešenja.

Profesorka virusologije dr Rejčel Tarlinton rekla je da je površinski prenos retkost, čime se strahovi i rizici svode na minimum.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se virus koji izaziva kovid 19 može preneti sa ljudi na životinje, posebno u slučajevima kada postoji blizak kontakt. Međutim, smatra se da je rizik od širenja virusa SARS-CoV-2 kod životinja "nizak", kaže CDC.

U poslednja 24 sata Kina je zabeležila 11 novih slučajeva kovida 19, od kojih je osam pronađeno u Harbinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: