Svet 39

13.06.2024.

8:14

F-16 i "patriot"? Stigla poruka: Ukrajinci, pukli ste

Očekuje se da kombinacija američkih sistema “patriot” i borbenih aviona F-16, koji još nisu stigli u Ukrajinu, naprave značajan pomak u toku rata, na Ukrajinsku stranu.

Izvor: Blic, Njuzvik, RFERL

F-16 i "patriot"? Stigla poruka: Ukrajinci, pukli ste
EPA/JIM HOLLANDER

Podeli:

Moskva, s druge strane, preti gađanjem svih baza u kojima će F-16 biti smešteni.

Očekuje se, kako piše Njuzvik, a prnosi Blic, da Ukrajina dobije, konačno, F-16 ovog leta, zbog čega je iz Moskve rečeno da će gađati NATO aerodrome na kojima se nalazi svi takvi ukrajinski borbeni avioni namenjeni za upotrebu protiv Rusije.

Prošlog ponedeljka je ruski poslanik Andrej Kartapolov, šef Komiteta za odbranu Dume, rekao “RIA novostima” da će, ako se ukrajinski F-16 budu koristili za pokretanje napada na Rusiju, NATO baze u kojima se borbeni avioni nalaze biti “legitimne mete” za Kremlj.

"Ali, ako polete sa aerodroma neke (druge) zemlje, uđu u ukrajinski vazdušni prostor, lansiraju projektile i vrate se tamo, onda je to legitiman cilj. Što se tiče obaranja, možemo da oborimo bilo koga bilo gde", rekao je Kartapolov, a preneo je "Njuzvik".

U međuvremenu je šef avijacije ukrajinskih vazdušnih snaga, brigadni general Sergij Golubcov, rekao da će se neki od desetina naprednih aviona F-16 koje je Kijevu obećao Zapad biti uskladišteni u inostranstvu kako bi se izbeglo da budu pogođeni u ruskim napadima u Ukrajini.

"Postoji određen broj letelica koje će se držati u bezbednim vazdušnim bazama, van Ukrajine, kako ne bi bili tu na meti. To će biti naša rezerva u slučaju potrebe zamene neispravnih aviona tokom rutinskog održavanja", rekao je Golubcov, preneo je Rferl.org.

Putin je prošle godine rekao da bi skladištenje aviona ili druge ukrajinske vojne imovine u inostranstvu moglo da "predstavlja ozbiljnu opasnost od daljeg uvlačenja NATO-a u konflikt". NATO i lideri članica bloka – uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca – više su puta upozorili da su spremni da brane "svaki kvadratni metar" teritorije alijanse.

NATO članice Belgija, Danska, Holandija i Norveška su zajedno obećale Ukrajini ukupno 85 aviona F-16, otkako je Vašington s oklevanjem odobrio da saveznici obezbede američke avione. Ali, Golubcov je rekao da bi više zemalja to moglo da uradi, jer postepeno zamenjuju stare F-16 sa avionima F-35.

U martu je "Njujork tajms" pisao da bi Ukrajina mogla da primi svega šest od više desetina aviona F-16 obećanih Kijevu u julu, delimično jer nije bila potpuno spremna da ih održava ili leti u njima, uprkos obuci ukrajinskih pilota na Zapadu.

Golubcov je rekao da se njegova procena broja eskadrila F-16 potrebnih za sticanje nadmoći u vazduhu na lokalnom nivou razvija, posebno sa obezbeđivanjem američkih PVO sistema “patriot” koji igraju “veliku ulogu” koja bi mogla da se kombinuje sa F-16 kako su postali dostupni

Ima jedno "ali"

Dok posmatrači čekaju da se na nebu iznad Ukrajine pojave avioni F-16, iskusni pilot Kit Rozenkranc koji je obavio 30 misija tokom Zalivskog rata, uputio je upozorenje ukrajinskim avijatičarima koji će njima upravljati.

"Jedna je stvar ići na trening i bacati bombe na lažne mete ili angažovati različite letelice u scenariju vazduh-vazduh, a druga je stvar da uradite bilo šta od toga dok neprijatelj pokušava da vas ubije",  rekao je on za RFE/RL

Rozenkranc kaže da će ukrajinski piloti, bar inicijalno, biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na Ruse koji lete naprednim lovcima. Rekao je da smatra da će "ukrajinskim pilotima biti veoma teško da obavljaju borbene misije… bez dugog rada u avionu".

Američki piloti, kako je naveo, obavljaju borbene letove tek nakon više od 1.200 sati leta u avionu za obuku, a potom više od godinu dana neborbenog leta. Čak i nakon toga su njegove prve borbene misije, kako je rekao, bile "zastrašujuće".

"Rusija ima sposoban PVO sistem, poput S-400. Njihovi iskusni borbeni piloti imali bi prednost nad (ukrajinskim) pilotima u F-16 koji su proveli malo vremena u svojim avionima. Ponavljam, postoji velika razlika između misija obuke i stvarnih borbenih misija", rekao je Rozenkranc, dodajući da će ukrajinski piloti trebati da lete u F-16 oko godinu dana dok se ne osete udobno u njima.

"Čak i sa tim, ne bih nužno verovao da će dominirati nad ruskom vojskom", rekao je on.

Podeli:

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: