Svet 3

14.06.2024.

12:51

Bum; Gore Rusi VIDEO

Ukrajinski dron pogodio je vozilo R-416GM severno od rusko-ukrajinske granice.

Izvor: Index.hr

Bum; Gore Rusi VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ocenjuje se da je reč o prilično velikom gubitku za Rusiju, jer je reč o specijalnom vozilu koje pomaže ruskoj vojsci, koja za razliku od mnogih vojski Zapada, ne može uvek da računa na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima, pa se oslanja na alternative: radio-prijemnike na tlu čiji signali se odbijaju o troposferu.

Kako piše Forbs, ruska mreža takvih radio-prijemnika zavisi od specijalnih vozilia koja, pozicionirana na udaljenostima od nekoliko stotina kilometara od fronta i raznih vojnih sedišta, primaju i prenose slabe signale iz troposfere.

Ta vozila su skup i vredan resurs. Upravo zato je ovog četvrtka jedan tim ukrajinskih komandosa eksplozivnim dronom uništio jedno od najnovijih ruskih vozila R-416GM, a uspeh su proslavili na društvenim mrežama.

"Prvi put od početka ovog rata modernu rusku mobilnu stanicu za komunikaciju R-416GM uništili su ukrajinski specijalci", pohvalilo se ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Uništavanje jednog od ovih vozila, kojih Rusi imaju na desetine, neće znatno ometati ruske komunikacije. Ipak, ako Ukrajinci ponove ovaj uspeh, možda mogu početi da odsecaju neke vojne jedinice od njihovih zapovednika.

Ruska vozila s radio-prijemnicima zaista su impresivni sistemi, prenosi Index.hr. Jedno od njih, R-142, bilo je glavno rusko vozilo te vrste u kasnijim deccenijama Hladnog rata, a nosilo je čak do pet odvojenih radio-prijemnika dugog dometa u jednom jedinom kamionu s dovoljno mesta za pet članova posade.

Kada je ruska industrija razvila novo vozilo, R419L1, pre nekoliko godina, ruska agencija za izvoz Rosoboroneksport signale je opisala kao "jednako kvalitetne kao oni iz digitalnih i kablova optičkih vlakana".

Ruska vojska ova vozila – kao i najnovije R-416GM-ove – rasporedila je u Ukrajini i oko Ukrajine u sklopu inicijalnog gomilanja snaga početkom 2022. godine. Njima se pridružio i veliki broj vozila R419L1.

Moguće je da je ove poslednje bilo lakše locirati ili su bili bliže frontu, možda i oboje. Ukrajinske snage uništile su čak tri vozila u prvih 20 meseci invazije. Tek nakon što je rat ušao u treću godinu, napokon su zapazili R416GM u blizini naselja Kremjanoe na jugu Rusije, 16 kilometara severno od rusko-ukrajinske granice.

Dok je ukrajinski izvidnički dron posmatrao iz vazduha, drugi dron udario je u kamuflirano vozilo, koje je izgorelo.

Nejasno je kako su Ukrajinci uopšte pronašli R-416GM, a jedna od pretpostavki je da su možda ukrajinske obaveštajne trupe otkrile ruske radio-signale i preko njih locirale vozilo.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: