Muzika 0

13.06.2024.

19:01

Rođendanski performans Beografske filharmonije "iz vazduha" FOTO/VIDEO

Beogradska filharmonija proslavila je 101. rođendan neobičnim muzičkim performansom sa visine od deset metara.

Izvor: B92.net

Rođendanski performans Beografske filharmonije "iz vazduha" FOTO/VIDEO
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Podeli:

Da pomera granica mogućeg, Beogradska filharmonija je dokazala i na svoj 101. rođendan. Duvački trio muzičkih "kaskadera" i akrobata: hornista Nikola Ćirić, trubač Jovan Savić i trombonista Nikola Milanov, svečano su otvorili događaj koji su ispunili adrenalinom tako što su se popeli na Silose i odsvirali fanfare kroz muzički performans sa 10 metara visine. 

TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Uzbuđenje se nije spuštalo ni tokom razgovora o knjizi autorki Asje Radonjić i Danice Maksimović koje su gotovo dvadeset godina urednice programa Beogradske filharmonije, navodi se u saopštenju.

Promociju je vodio hrvatski novinar, kolumnista i muzikolog Branimir Pofuk ukazujući na značaj Beogradske filahrmonije za ceo region.

Specijalno ovim povodom bio je prisutan i Gabrijel Felc koji se ubraja u najuspešnije šefove –dirigente u istoriji orkestra kao i Slavimir Stojanović koji je pored toga što je dizajnirao ovo monografsko  izdanje govorio o značaju Beogradske filharmonije koji ona ima za svoj grad. 

U deset poglavlja, monografija opisuje istoriju Beogradske filharmonije od skromnih početaka do modernog evropskog ansambla: „Tokom prvih 100 godina orkestar je prešao dugačak put, u nekoliko navrata je padao i ustajao, obišao čitavu zemaljsku kuglu ali i živeo u izolaciji usled sankcija i ratnih okolnosti; radio u nehumanim uslovima ali i doživljavao ovacije u najvećim svetskim dvoranama hramovima umetnosti i kulture“, reč je autorki na samo početku publikacije. 

TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Pored toga što izdanje služi kao vredan materijal za buduće istraživače Beogradske filharmonije, istorija institucije je opisana na veoma životan način uz brojne zanimljivosti objedinjene u rubrici „Da li ste znali“, ali takođe i iz vizure sto uglednih ličnosti koji su napisali šta za njih predstavlja ova kuća. Promociju monografije pratila je izložba fotografija i vizuelni prikaz najblistavijih momenata iz njene stogodišnje istorije. 

Izvor: Tanjug/ Kosta Aksentić

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: