Nauka 1

14.06.2024.

11:21

NASA greškom emitovala simulaciju krize na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Američka Svemirska agencija NASA slučajno je emitovala simulaciju krize na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja se uključuje nakon što astronaut oboli od dekompresijske bolesti, što je izazvalo brojne spekulacije na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug

NASA greškom emitovala simulaciju krize na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Shutterstock/Dima Zel

Podeli:

"Ovaj zvuk je nenamernom greškom preusmeren iz simulacije koja je u toku, a u kojoj članovi posade i timovi koji su na Zemlji treniraju za različite scenarije u svemiru. Nije povezan sa stvarnim hitnim slučajem", saopšteno je iz ISS-a i istaknuto da na ISS nema vanredne situacije.

Kako je navedeno, članovi posade na ISS-u su spavali u vreme emitovanja simulacije. Jutjub kanal NASA-e prethodno je uživo emitovao audio snimak koji je ukazivao da član posade pati od dekompresijske bolesti, prenosi Rojters.

Na snimku se čuje ženski glas koji od članova posade traži da "vrate astronauta u odelo", provere mu puls i daju mu kiseonik, a kasnije isti glas kaže da astronaut ima male šanse da preživi.

Korisnici su nakon toga na društvenim mrežama delili informacije o krizi na ISS-u. Dekompresijska bolest, koja nastaje kad se zbog promene atmosferskog pritiska u krvi stvore mehurići azota ili nekog drugog gasa, može da utiče na centralni nervni sistem i potencijalno je smrtonosna.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: