Aktuelno 0

13.06.2024.

16:05

Nastavlja se akcija besplatnih preventivnih pregleda u više od 200 srpskih gradova

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, biće nastavljena u nedelju, 16. juna, od 8 do 17 časova.

Izvor: Tanjug

Nastavlja se akcija besplatnih preventivnih pregleda u više od 200 srpskih gradova
Shutterstock/fizkes

Podeli:

I ovoga puta akcenat je dat deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u nedelju će biti u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein). 

Pored toga, zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja,  u domovima zdravlja, opštim bolnicama, kliničkim i kliničko-bolničkim centrima izmere krvni pritisak, urade ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama. 

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće, i ovoga istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs. 

U zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina, preventivni pregledi će umesto u nedelju 16. juna, biti organizovani sedam dana kasnije, odnosno 23. juna, zbog predstojećeg verskog praznika.

Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje. Posebno se pozivaju roditelji dece predškolskog i školskog uzrasta, da iskoriste priliku i na brz i efikasan način provere zdravlje svoje dece.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: