Svet 60

13.06.2024.

10:55

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

Izvor: DW

Orban je kažnjen, i to žestoko
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Zemlja Viktora Orbana, najvećeg zagovornika antimigracione politike u EU, takođe mora da plaća milion evra dnevno dok ne ispuni te uslove, zbog kojih je i kažnjena.

Naime, Evropski sud pravde (ECJ) doneo je danas presudu da Mađarska mora da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nesprovođenja mera koje su od nje zahtevane u vezi sa migracijama i politike azila.

Sudije u Strazburu rekle su u decembru 2020. da Mađarska nije ispoštovala zakon EU o tretmanu migranata i naložile joj da sprovede promene.

Sud je rekao da je nesprovođenje njegove presude “bez presedana i da je izuzetno ozbiljna povreda prava EU“.

Takođe, presuđeno je da “Mađarska nije preduzela mere neophodne da se povinuje presudi iz 2020. u pogledu pristupa postupku međunarodne zaštite“.

U presudi se još navodi i da Budimpešta nije poštovala pravo podnosilaca zahteva koji traže zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbama na odbijenice i da je “udaljavala državljane trećih zemalja koji ilegalno borave u Mađarskoj “.

Podeli:

60 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: